Κορoνοϊός – Κίνα: Ο εφιάλτης επιστρέφει δύο χρόνια μετά – Tα κινεζικά εμβόλια αδύναμα μπροστά στην «Ο»

«Σκληρό» lockdown σε πόλη 13 εκατ. κατοίκων

Μπροστά σε ένα νέο και εφιαλτικό σενάριο ακραίων περιορισμών, αντίστοιχων με εκείνους στις αρχές του 2020 βρίσκονται οι κινεζικές αρχές, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά και φαίνεται ότι τα κινεζικά εμβόλια δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη Όμικρον.

propoli

Στην επαρχιακή πόλη Σιάν, όπου έχει καταγραφεί η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, έχει επιβληθεί αυστηρότατο λόκνταουν, όπως εκείνο της Γουχάν πριν δύο χρόνια, με 13 εκατομμύρια κατοίκους κλειδωμένους στα σπίτια τους εδώ και επτά ημέρες.

Οι εξάρσεις σε δεκάδες κινεζικές πόλεις αυτή τη χρονιά παρέμειναν πιο περιορισμένες σε σχέση με πολλά ξεσπάσματα του ιού στο εξωτερικό, αλλά στις τοπικές κυβερνήσεις είχαν δοθεί οδηγίες να διασφαλίσουν ότι εντοπίζονται και τίθενται υπό περιορισμό οι μολύνσεις το γρηγορότερο δυνατόν προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται περιορισμοί στα ταξίδια και τον τουρισμό.

Στη Σιάν επέτρεπαν μέχρι τη Δευτέρα την έξοδο μόνο σε ένα άτομο ανά νοικοκυριό, αυστηρά για την προμήθεια αγαθών. Από τη Δευτέρα τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω, με τις τοπικές αρχές να απαγορεύουν και αυτή την έξοδο, φροντίζοντας για τη διανομή αγαθών ανά νοικοκυριό από το κράτος.

Έχουν απαγορευθεί ακόμη η έξοδος από την πόλη και βεβαίως η είσοδος σε αυτή, με πολύ λίγες εξαιρέσεις.

Παράλληλα ελήφθησαν δείγματα για μοριακά τεστ ούτε λίγο ούτε πολύ από 12,3 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά με την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού στην πόλη είναι πολύ πιθανό κάποιοι που έδωσαν αρνητικό δείγμα να κολλήσουν μέχρι να φτάσουν να ελεγχθούν όλα τα δείγματα αυτά.

Τρεις δόσεις του κινεζικού εμβολίου αναποτελεσματικές έναντι της Όμικρον

Έρευνα στο Χονγκ Κονγκ έδειξε την περασμένη εβδομάδα πως ακόμη και τρεις δόσεις του βασικού κινεζικού εμβολίου Sinovac είναι αναποτελεσματικές έναντι της Όμικρον.

Σχολιάζοντας την Τρίτη τα ευρήματα της μελέτης ο πολύπειρος Γάλλος οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ ανέφερε ότι «αν επιβεβαιωθούν, η Κίνα έχει τώρα 1,4 δισεκατομμύρια μη ανοσοποιημένους πολίτες», κάτι που όπως πρόσθεσε θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την Κίνα και για τον κόσμο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι, δεδομένης της πολιτικής που έχει ακολουθήσει έως τώρα η Κίνα, αυτό πιθανώς συνεπάγεται συχνά και μεγάλα lockdown, με μεγάλη επίδραση στη δραστηριότητα εντός της ασιατικής χώρας, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στο εμπόριο. Ήδη εταιρίες με παρουσία στη Σιάν, όπως η κορεατική Samsung και η κινεζική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων BYD Co ανακοίνωσαν ότι προσωρινά «προσαρμόζουν τη λειτουργία» τους.

Δείτε επίσης: Δηλαδή δε θα κάνουμε ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς;

Loading