Α. Αντωνούδης: «Ολοκληρωμένο σχέδιο και όραμα για το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη»

Συνέντευξη στον Γιάννη Χαβιανίδη
Με σύμμαχο την πολύχρονη ενασχόλησή του με την τοπική αυτοδιοίκηση και την εμπειρία της διοίκησης μίας μεγάλης δημόσιας τεχνικής εταιρείας όπως η Εγνατία Οδός ΑΕ, ο Απόστολος Αντωνούδης δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει με αξιώσεις το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, έχοντας πρόγραμμα, ολοκληρωμένο σχέδιο και όραμα.

propoli

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη μιλά στην Politik για τις προτεραιότητες της παράταξής του και το στρατηγικό σχεδιασμό, κάτι που, όπως επισημαίνει, δεν έκανε ποτέ η διοίκηση του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Μάλιστα, ο κ. Αντωνούδης κατακεραυνώνει το νυν δήμαρχο, τονίζοντας ότι «κατέρρευσε ο μύθος του ακομμάτιστου» και εκτιμώντας πως ο κ. Καϊτεζίδης θα αποδεχόταν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, εάν δεν είχαν προκύψει και άλλες αξιόλογες υποψηφιότητες από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

-Θα διεκδικήσετε εκ νέου το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Εκτιμάτε ότι θα συμβάλλει στην προσπάθειά σας η εμπειρία του 2014 και η σταθερή ενασχόλησή σας με τα του δήμου τα τελευταία χρόνια;

“Ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2006, όταν είχα εκλεγεί για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Χορτιάτη. Αποτελεί μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία, καθώς αφορά τον τόπο σου και το όραμα που έχεις γι’ αυτόν, την καθημερινότητα των συμπολιτών σου και το πώς αυτή θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο.

Η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα αυτοδιοικητικά, καθώς και η εμπειρία που αποκόμισα ευρισκόμενος στη διοίκηση μίας μεγάλης δημόσιας τεχνικής εταιρείας, όπως η Εγνατία Οδός ΑΕ, η καθημερινή συνεργασία μου με φορείς και δεκάδες δημάρχους για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση πολλών έργων, μου επιτρέπουν να πω με σιγουριά, ότι είμαι έτοιμος να διεκδικήσω το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, με πρόγραμμα, ολοκληρωμένο σχέδιο και όραμα για την εξέλιξή του σε έναν δήμο σύγχρονο και ανθρώπινο”.

-Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο η υποψηφιότητά σας να θεωρηθεί κομματική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

“Από τα δεκαοχτώ μου χρόνια βρίσκομαι και δραστηριοποιούμαι στο χώρο της Αριστεράς, πράγμα που δεν απέκρυψα ποτέ. Όλα αυτά τα χρόνια έχω δηλώσει, δουλέψει και αποδείξει, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, ότι αφενός η τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετώ εδώ και δώδεκα χρόνια, πρέπει να είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από κομματικές δεσμεύσεις και επιρροές, αφετέρου κάθε άνθρωπος και πολίτης σε μια δημοκρατική και πολιτισμένη δυτική χώρα έχει το δικαίωμα να εκφράζει και να εκφράζεται πολιτικά και ιδεολογικά.

Δεν με προβληματίζει καθόλου το ενδεχόμενο να θεωρηθεί κομματική υποψηφιότητα, διότι έχω αποδείξει ότι ανέκαθεν ήμουν και είμαι, αλλά και δουλεύω προς αυτή την κατεύθυνση, υπέρ της ενότητας και της συνεννόησης όλων των προοδευτικών πολιτών και δυνάμεων, που έχουν διάθεση να ασχοληθούν και να προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι οι ενεργοί πολίτες αποτελούν την πεμπτουσία της δημοκρατίας και κυρίως στον πρώτο βαθμό της, που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν φοβάμαι να δηλώσω την κομματική μου προέλευση, όπως σέβομαι και την κομματική προέλευση των υπολοίπων -εκτός βέβαια των φασιστών- και επιδιώκω τη συνεργασία όλων. Η συζήτηση και η αντιπαράθεση γίνεται πάνω στις απόψεις και τις προτάσεις που αφορούν το καλό του δήμου μας”.

“Κατέρρευσε ο μύθος του ακομμάτιστου δημάρχου για τον Καϊτεζίδη”

-Θεωρείτε πως οι δημότες Πυλαίας – Χορτιάτη θα πρέπει να αισθάνονται προσβεβλημένοι από την παρ’ ολίγον «μετακόμιση» του δημάρχου, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης;

“Ένας λόγος που δικαιολογεί απολύτως ένα τέτοιο συναίσθημα στους δημότες είναι η υποκριτική, ας μου επιτραπεί, στάση του δημάρχου όλα αυτά τα χρόνια. Η παρουσίαση δηλαδή του εαυτού του ως ενός άχρωμου κομματικά δημάρχου, ενώ είναι γνωστό ότι ανήκει στο κόμμα της ΝΔ.

Όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάζεται σαν ένας απόλυτα ανεξάρτητος και ακομμάτιστος δήμαρχος, ενώ συμμετέχει στις διαδικασίες και τα συνέδρια της ΝΔ, ενώ σε όλες τις εκδηλώσεις του δήμου καλεί τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ τελικά ο αρχηγός της ΝΔ του προτείνει τη στήριξη του κόμματος και τη δική του προσωπικά, για την υποψηφιότητά του στο δεύτερο δήμο της χώρας.

Προφανώς, με την πρόταση αυτή, που πραγματικά σκέφτηκε και εκτίμησε σοβαρά και για μέρες ο κ. Καϊτεζίδης και εκτιμώ ότι θα αποδεχόταν, εάν δεν προέκυπταν και άλλες αξιόλογες υποψηφιότητες από τον ίδιο κομματικό χώρο που με παρρησία έρχονται να διεκδικήσουν το δήμο Θεσσαλονίκης, κατέρρευσε ο μύθος του ακομμάτιστου δημάρχου, ο οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει και την ανάγκη να κινείται εκ του ασφαλούς, χωρίς το ρίσκο της έκθεσης στον κεντρικό δήμο της Μακεδονίας και το δεύτερο της χώρας”.

-Σε πρόσφατη εκδήλωση δηλώσατε πως έχει έρθει η ώρα ο δήμος να περάσει από την εποχή των δημοσίων σχέσεων στην εποχή των έργων. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στο συγκεκριμένο τομέα, εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;

“Υπάρχει ένα όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο για το δήμο συνολικά, στην κατεύθυνση της ανάδειξης, ανάπτυξης και αξιοποίησης. Το πρόγραμμα αυτό σε πολλά του σημεία προσπαθήσαμε, και αρκετές φορές το καταφέραμε, να το περάσουμε, μέσα από τις προτάσεις μας στο ΔΣ, με αποτέλεσμα να υλοποιηθεί από τη διοίκηση του δήμου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη είναι ένας τόπος χαρισματικός, με πολλές και πολλαπλές δυνατότητες. Ακουμπά το πολεοδομικό συγκρότημα Πυλαία και Πανόραμα. Κατέχει ένα παραλιακό μέτωπο 5000 μ. σε μια εξαιρετικά προνομιούχα περιοχή της πόλης και ταυτόχρονα στα όριά του βρίσκονται το μεγαλύτερο κομμάτι του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου, ο ορεινός όγκος του Χορτιάτη και το δάσος Κουρί, που φτάνει στο Φίλυρο. Ακόμη, η Ιστορία του, σε κάθε δημοτική κοινότητα, είναι πραγματικά μοναδική και η ανάδειξή της έχει να προσφέρει πολλά και σε πολλά και πολλαπλά επίπεδα.

Υπάρχει, λοιπόν, ένας στρατηγικός σχεδιασμός, πράγμα που δεν έκανε ποτέ η διοίκηση Καϊτεζίδη, που αντιμετωπίζει συνολικά το μέλλον του δήμου, με όραμα και προοπτική. Εκεί που η νυν διοίκηση βλέπει προβλήματα, εμείς βλέπουμε ευκαιρίες.

  1. Εκπόνηση μελετών για τη σχολική στέγη που αποτελεί μεγάλη ανάγκη, ώστε να είναι ώριμες για ένταξη.
  2. Έργα υποδομής απαραίτητα για την ανάδειξη και τόνωση της τοπικής οικονομίας, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες να μένουν και να καταναλώνουν στον τόπο τους (πάρκινγκ, πεζοδρόμια, λαϊκές αγορές). Είναι γνωστό το πρόβλημα έλλειψης πεζοδρομίων στο Πανόραμα λόγου χάρη, για το οποίο δεν έγινε καμία ενέργεια εδώ και 20 χρόνια και καθιστά σχεδόν αδύνατη την κυκλοφορία στην αγορά του Πανοράματος. Επίσης, η δημοτική συγκοινωνία είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί και έχουμε σχετική λύση.
  3. Αξιοποίηση και δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη του τόπου και της ιστορίας του, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών, γενικών αλλά και ειδικών ενδιαφερόντων (ημερήσιος τουρισμός, αθλητισμός, πολιτισμός, ψυχαγωγία).
  4. Υποστήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας: Προώθηση τοπικών προϊόντων, υπηρεσιών και δράσεων.
  5. Δημιουργία μουσείων – οργανισμών πολιτισμού και παιδείας (μουσείο Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, μουσείο διάσωσης αρχείων και ιστορίας Σανατορίου Ασβεστοχωρίου – Ν. Παπανικολάου)”.

-Το νέο εκλογικό σύστημα με την απλή αναλογική ευνοεί τις συνεργασίες. Εφόσον «σπάσετε» την αυτοδυναμία της παράταξης του κ. Καϊτεζίδη, είστε διατεθειμένος να συνδιοικήσετε το δήμο σε έναν μεγάλο συνασπισμό;

“Θεωρώ πως μόνο μέσα από τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τη συνέργεια όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου μας μπορούμε να εργαστούμε, με τις απαιτούμενες συναινέσεις, ώστε να βάλουμε το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη στο δρόμο της ανάπτυξης.

Είμαι διατεθειμένος, λοιπόν, να συνδιοικήσω με όποιον συνασπισμό μοιράζεται το όραμα και το σχέδιό μας για το δήμο, έχοντας ως κοινό στόχο την ανάπτυξή του και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Εξάλλου, όλα αυτά τα χρόνια από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, δεν αναλωθήκαμε σε μία στείρα αντιπαράθεση. Αντ’ αυτού, εργαστήκαμε έχοντας μία θετική ματιά και συμβάλλαμε εμπράκτως στην επίλυση προβλημάτων του δήμου. Για εμάς, άλλωστε, το όφελος της κοινωνίας βρίσκεται πέραν και πάνω από οποιαδήποτε μικροπαραταξιακή λογική.

Ως εκ τούτου, είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες, ενώ καλούμε και κάθε πολίτη του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη να συμμετάσχει στην προσπάθειά μας, με διάλογο και προτάσεις, ούτως ώστε να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα της επόμενης δεκαετίας”.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019

Loading