Σπ. Βούγιας: «Οι Πρέσπες θα κριθούν μακροπρόθεσμα»

Για τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 και στον Χρήστο Τσαλικίδη, ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης με τον συνδυασμό «Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας.

propoli

Ερωτηθείς σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπερψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν από μερικές ημέρες, ο Σπ. Βούγιας τόνισε πως «τέτοιου είδους σημαντικές συμφωνίες σε εθνικά θέματα, δε κρίνονται μέσα στο μικρό-στενό συγκυριακό βραχύ χρόνο της πολιτικής συγκυρίας που εντάσσεται μέσα στα προεκλογικά παιχνίδια, αλλά στο μακρύ ιστορικό, μακροπρόθεσμο χρόνο. Είτε υπέρ είναι κανείς είτε κατά της Συμφωνίας, δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί την επόμενη μέρα και στα επόμενα χρόνια θα έλεγα μετά την υπογραφή. Επομένως, κάθε τοποθέτηση, τουλάχιστον από την πλευρά μου, πιστεύω πως πρέπει να ναι αρκετά επιφυλακτική διότι θα δικαιωθεί ή θα αποδειχθεί καταστροφική ή αρνητική για τον τόπο η συμφωνία μόνο στον ευρύτερο ιστορικό χρόνο».

«Κατά τα άλλα η Συμφωνία που διαμορφώθηκε εθνικά, μια εθνική συμφωνία από το 1992 που ξεκίνησε το θέμα μέχρι πρόσφατα, έδινε την αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας για τη γείτονα, που ήταν το σημείο συμβιβασμού. Αλλά προφανώς δεν έθετε στη συζήτηση και στη διαπραγμάτευση τα άλλα δύο επίμαχα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν αρκετά, δηλαδή το θέμα της γλώσσας και την εθνικότητας των γειτόνων μας, τα οποία χαρακτηρίζω σαν αρνητικά μέσα στο βάρος που έχουν στη συμφωνία. Επομένως έχει τα θετικά της και αυτά τα δύο βασικά αρνητικά, που με κάνουν να αμφιβάλλω για το αν θα μπορέσει η συμφωνία αυτή να αποκαταστήσει την ειρήνη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπως θα έπρεπε, ή θα δημιουργήσει καινούργιες συζητήσεις και ανησυχία για πιθανές επιδιώξεις αλυτρωτισμού από την πλευρά των γειτόνων μας», εκτίμησε στην συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Για την Θεσσαλονίκη

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την πόλη της Θεσαλονίκης, ο Σπ. Βούγιας, εκτίμησε ότι η πόλη «έκανε βήματα τη τελευταία δεκαετία», ενώ συμπλήρωσε πως «έχει πολλές δυνατότητες αυτή τη στιγμή, για λόγους κεντρικότερης πολιτικής συγκυρίας, κάποιων επενδύσεων που θα γίνονται στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο ορατές, με τον καινούργιο επιβατικό σταθμό, στο λιμάνι με τον έκτο προβλήτα, το μετρό που θα ολοκληρωθεί το 2021 αλλά και η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Αθηνών που τώρα πριν από 10 λεπτά πάει να ολοκληρωθεί το ηλεκτροδοτούμενο κομμάτι της».

Ως προς την υποψηφιότητα Μπουτάρη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η πρώτη θητεία του δημάρχου ήταν καλύτερη πιο αποδοτική σε σχέση με τη δεύτερη ως προς την καθημερινότητα, η πόλη είναι βρώμικη, τα πεζοδρόμια δε πλένονται σχεδόν ποτέ, η ανακύκλωση δεν προχώρησε και το κυκλοφοριακό δε βελτιώθηκε παρά το γεγονός πως η το μέτρο της στάθμευσης που εφαρμόστηκε οδήγησε σε μια ευκολότερη εξεύρεση θέσεων για τους επισκέπτες, αλλά χάλασε την ισορροπία των κατοίκων γιατί μείωσε κατά πολύ τις ελεύθερες θέσεις για τους κατοίκους».

Προτεραιότητες Βούγια

Σε ερώτηση σχετικά με τις προτεραιότητες που κατατάσσει πρώτες για την πόλη, ο Σπ. Βούγιας, τόνισε πως πρώτη τοποθετεί την «ανάκτηση του χαμένου δημόσιου χώρου. Οι παλιότεροι θυμούνται πως ήταν η Θεσσαλονίκη πριν από την αντιπαροχή. Δεν κοιτούμε νοσταλγικά πίσω αλλά αναζητούμε να αποζημιώσουμε λίγο τους πιο αδύναμους χρήστες δρόμου του ελεύθερου δημόσιου δρόμου που είναι οι πεζοί, οι οδηγοί των ποδηλάτων τα άτομα με αναπηρία και οι επιβάτες τω ΜΜΕ που οι επιβάτες των λεωφορείων στοιβάζονται και περιμένουν με τις ώρες. Όλες οι προτεραιότητες στηρίζονται πάνω στην ανάκτηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου, που από τις πολυκατοικίες δε μπορούμε να το πάρουμε, μπορούμε όμως από το ιδιωτικό αυτοκίνητο».

Ως προς την απόφαση Καρούμπη

Όσον αφορά την απόφαση του πρώην αντιδημάρχου Παιδείας & Διά βίου μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνη Καρούμπη που συμμετείχε στην Πρωτοβουλία, να συστρατευθεί στο πλευρό του Σπύρου Βούγια, ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «προφανώς εντάσσεται σε μια αίσθηση συνέχειας αλλά και τομής με τη προηγούμενη συνέχεια. Συνεχίζουμε μέσα στο πνεύμα της πρωτοβουλίας χωρίς φυσικά να υπάρχει ο δήμαρχος Μπουτάρης και πολλά από τα πρόσωπα που συγκρότησαν εκείνη τη προσπάθεια».

Παράλληλα, δήλωσε πως «είναι ευπρόσδεκτα και καλοδεχούμενα όλα τα αξιόλογα στελέχη που θα θελήσουν να συμπορευτούμε μαζί».

Loading