Σωτήρης Ζαριανόπουλος: «Τραύμα για την πόλη ο ΟΑΣΘ»

Την οικονομία πρόταξε, ως τον πιο σημαντικό τομέα ο οποίος θα πρέπει να τροποποηθεί, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη, ο  εν ενεργεία ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

propoli

«Εμείς στο ΚΚΕ, δεν έχουμε την ίδια προσέγγιση και την ίδια άποψη για την πολιτική, όπως τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν είναι ένα προσωπικό στοίχημα αν το θέλετε, ούτε είναι ζήτημα φιλοδοξιών του ενός ή του άλλου. Όλες μας οι δράσεις σε διάφορους τομείς, εμείς τις ονομάζουμε χρεώσεις και όχι αξιώματα. Προσπαθούμε από κάθε μετερίζι που βρισκόμαστε, με το κόμμα μας, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, βέβαια πάντα για τα συμφέροντα του εργαζόμενου, του λαού κλπ», τόνισε ως προς την απόφασή του να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες και να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα τόνισε ότι «η θητεία μου στην ευρωβουλή νομίζω ότι είναι ένα καλό εφόδιο, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολιτική και για τη τοπική αυτοδιοίκηση, αντιδραστική βέβαια κατά την άποψή μας. Και αυτό είναι ένα καλό εφόδιο για να μπορούμε να δουλέψουμε και για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και για τα προβλήματα τα καθημερινά του κόσμου, τα οποία είναι πάρα πολλά. Όπως τα ζητήματα της καθαριότητας που απασχολούν τους πάντες, τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων, της στάθμευσης, των συγκοινωνιών που κυριολεκτικά τραυματίζουν τη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά τα ζητήματα, αλληλένδετα μεταξύ τους, πιστεύουμε ότι με την δική μου συμμετοχή και του ΚΚΕ, με τους αγώνες που κάνει μπορούνε να βρούνε μια διέξοδο».

«Βασικός άξονας η οικονομία της πόλης»

Σε ερώτηση που δέχθηκε ως προς τα βασικά βήματα που κατατάσσει ο ίδιος, και τα οποία πρέπει η πόλη να πραγματοποιήσει, ο Σ. Ζαριανόπουλος εκτίμησε ότι «το πρώτο που θα αλλάζαμε είναι η οικονομική βάση, αυτό που διατρέχει όλες τις πολιτικές. Αν δεν μπορείς να ελέγξεις την οικονομία, δεν ελέγχεις τίποτα απολύτως. Και η οικονομική βάση της τοπικής διοίκησης, προσοχή εμείς δεν την ονομάζουμε τοπική αυτοδιοίκηση, λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με την κεντρική διοίκηση. Δηλαδή φορολογούνε, πρώτο και κύριο, και φορολογούνε μάλιστα διπλά για υπηρεσίες, εξαιτίας της μη καταβολής των φορολογικών εσόδων που συγκεντρώνει το κράτος και οφείλει να τα επιστρέφει στους δήμους. Φορολογούνε λοιπόν διπλά με πρόστιμα, χαράτσια, ανταποδοτικά τέλη κλπ».

«Τραύμα για την πόλη ο ΟΑΣΘ»

Ακόμα όμως πρόσθεσε ότι βασικό κομμάτι που αποτελεί πληγή για την πόλη είναι και η αστική συγκοινωνία. «Παντού υπάρχουνε διαμαρτυρίες για το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών, που πραγματικά είναι ένα τεράστια τραύμα. Ήταν τραύμα με το γνωστό τεράστιο σκάνδαλο δεκαετιών με τον ΟΑΣΘ, αλλά είναι σκάνδαλο και με την σημερινή κατάσταση που παστώνονται κυριολεκτικά σαν σαρδέλες οι κάτοικοι, με ένα ακριβό εισιτήριο, σημαντικό κομμάτι του οικογενειακού προϋπολογισμού, με λεωφορεία που δεν λειτουργούνε και πολλές φορές αποδεικνύονται και επικίνδυνα και πολύ περισσότερα όλα αυτά θα ενταθούνε όταν προχωρήσει και η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, όπως προβλέπει ο νόμος τον οποίον πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και με τον οποίον ουσιαστικά η δήθεν κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο εκκαθάρισης».

Τέλος, όσον αφορά τις επικείμενες δημοτικές αλλά και ευρωπαϊκές εκλογές, ο Σ. Ζαριανόπουλος τόνισε ότι «είναι μια καλή ευκαιρία, ο κόσμος που απογοητεύτηκε από όλους, από τα τρία μνημόνια, εκ των οποίων το τρίτο το ψήφισαν όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ΠΑΣΟΚ κλπ, όλος αυτός λοιπόν ο κόσμος, ιδιαίτερα ο κόσμος ο αριστερός, ο προοδευτικός, ο ριζοσπαστικός, ο οποίος άλλα περίμενε και άλλα έγιναν να μην κάνει αυτή την απογοήτευση πλέον πολιτική της Αριστεράς, πολιτική που θα υποστηρίξει ένας πολιτικός άνθρωπος. Λέμε ότι τίποτα δεν χάθηκε, ο αγώνας συνεχίζεται. Πρέπει να αναπτυχθούν μέτωπα αντίστασης απέναντι σε αυτήν την πολιτική, γιατί τα χειρότερα έρχονται».

Loading