Μαρία Μανούκα: «Το Μουσείο Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης αποτελεί σημείο αναφοράς για τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου που -όμως- χρήζει φροντίδας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε νέα ανάρτησή προχώρησε η υποψήφια δήμαρχος του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, Μαρία Μανούκα με αφορμή την επίσκεψή της στο Μουσείο Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση της Μαρίας Μανούκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

propoli

Το Μουσείο Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης αποτελεί σημείο αναφοράς για τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου που -όμως- χρήζει φροντίδας.


Σε κάθε δήμο υπάρχουν ορισμένα σημεία αναφοράς. Χώροι και τοποθεσίες που ξεχωρίζουν και μαγνητίζουν. Στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, ένα από αυτά είναι το Μουσείο Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέφθηκα πρόσφατα μαζί με στελέχη του συνδυασμού «Μαζί στην Ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου».


Η ξενάγηση λειτούργησε ως ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία του τόπου μας. Σε αυτό συνέβαλε η ιστορικότητα του κτηρίου όπου στεγάζεται το μουσείο, καθώς δεσπόζει αγέρωχο από το 1894. Πέριξ αυτού υπάρχουν οι σιδηρογραμμές με τα επιβλητικά βαγόνια. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Πάταρας και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου κ. Ιωάννης Χαρίσης μας κατέστησαν κοινωνούς των ζητημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Μουσείο.


Αρχικά, θέλω να συγχαρώ δημοσίως τον «Σύνδεσμο Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης», διότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη του για την αξιοποίηση και προβολή του μουσείου είναι αξιέπαινες. Με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να προωθήσουν περαιτέρω την τοπική ιστορία και πολιτισμό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.


Για να γίνει, όμως, αυτό, προέχει, όπως μου εξήγησαν να πραγματοποιηθεί μια μουσειολογική μελέτη. Είναι αναγκαία, όπως είπαν, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση προώθησης του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συγκεκριμένη μελέτη θα προσφέρει ένα σχέδιο ανάπτυξης και λειτουργίας του μουσείου, ενώ θα «ξεκλειδώσει» τις δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους.


Ακόμη, είναι σημαντικό ο δήμος και οι αρμόδιοι φορείς να στηρίξουν το Μουσείο και να ενεργήσουν ώστε να συνδράμουν οικονομικά περισσότεροι ιδιώτες στην κατεύθυνση της λειτουργίας και της συντήρησής του. Διότι, κακά τα ψέματα, το Μουσείο Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες. Και αυτή είναι δουλειά της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, η συντήρηση του βαγονιού Orient Express είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ιστορικής αξίας και την εξασφάλιση της προστασίας του εκθέματος.


Εφόσον οι συνδημότες μας εμπιστευθούν, δεσμευόμαστε ότι θα αναδείξουμε αυτό το σπουδαίο κομμάτι της περιοχής του Ελευθερίου Κορδελιού.


Ο πολιτισμός για εμάς δεν είναι ψιλά γράμματα και άσκοπη πολυτέλεια!


Είναι ταυτισμένος με τις μνήμες του τόπου μας και αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ως τοπόσημο, ως πηγή εισροής κεφαλαίων και μέσο γενικότερης αναβάθμισης του τόπου μας. Ένα καλά οργανωμένο μουσείο μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να προσελκύσει νέους επισκέπτες και να προσφέρει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις στην περιοχή.


Οφείλουμε να ανοίξουμε το βλέμμα μας πέρα από το προφανές και να σχεδιάζουμε για τις επόμενες γενιές.

Δείτε επίσης: Μαρία Μανούκα: «Να κάνουμε την αγορά του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου πρώτη δύναμη στη Θεσσαλονίκη»

Loading