IN TIME

Πολιτικός δεν σημαίνει απατεώνας

Του Θόδωρου Παπαδόπουλου
Πολιτικός δεν σημαίνει απατεώνας! Την ώρα που κορυφώνεται η προεκλογική καμπάνια των αυτοδιοικητικών και οι μισοί Έλληνες είναι υποψήφιοι, καλό θα ήταν να αποσαφηνίσουμε ορισμένες έννοιες που έχουν συνδεθεί με τους πολιτικούς και την πολιτική, καθώς για πολλούς από αυτούς οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ο προθάλαμος για κάτι μεγαλύτερο.

propoli

Έτσι, από πολύ νωρίς θα πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι βρίσκονται ακόμα και σε πρώιμο πολιτικό στάδιο, ότι η πολιτική και ο πολιτικός έχουν στόχο και σκοπό να υπηρετούν τον πολίτη και ως εκ τούτου με σεβασμό και ειλικρίνεια να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνονται.

Δυστυχώς στη χώρα μας η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό –αν όχι απόλυτο– ευθύνη του ίδιου του πολιτικού συστήματος και των ανθρώπων που το αποτελούν, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν σεβάστηκαν ούτε τον όρκο τους, άλλα ούτε την επιλογή των συμπολιτών τους.

Για πολλά χρόνια συμπεριφορές και πρακτικές που εμπεριείχαν στοιχεία νεποτισμού και διαφθοράς έχουν φέρει μεγάλο μέρος του πληθυσμού να θεωρεί τους πολιτικούς ως αναγκαίο κακό για τη δημοκρατία μας. Αυτό είναι τραγικό, καθώς υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θέλουν ακόμα και να ασκήσουν το υπέρτατο δημοκρατικό τους δικαίωμα, αυτό της ψήφου, εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα κατανοητό, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν πρέπει να γίνεται αυτή η γενίκευση για κανένα λόγο, είναι ότι ο προθάλαμος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να έχει και χαρακτήρα παιδαγωγικό για τους εκκολαπτόμενους πολιτικούς, να μπολιαστούν με την ιδέα της προσφοράς στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο. Άλλωστε αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός λόγος για να βρεθεί κανείς στη διαδικασία αυτή.

Εκεί ακριβώς έγκειται και η συμμετοχή του «σοφού» λαού – για τον οποίο δεν είμαι σίγουρος αν είναι και τόσο σοφός, αλλά θα πρέπει επιτέλους να πάρει «σοφές» αποφάσεις και να επιλέξει αυτούς που δεν είναι απατεώνες (πολιτικοί απατεώνες, βεβαίως βεβαίως) και να βοηθήσει την εκλογή ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν, που είναι αληθινοί και που θα μπορέσουν και στο μέλλον να βρεθούν σε ακόμα σημαντικότερες θέσεις. Με την αξία τους και μόνο με αυτή ως διαβατήριο. Άλλωστε δεν έχουν μόνο οι πολιτικοί βαρόνοι παιδιά· έχουν και άλλοι άνθρωποι παιδιά, και πολλές φορές είναι πιο άξια…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Loading