Οι παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Από Γιώργο Χαρωνίτη 

propoli
Τα 80 της χρόνια θα γιορτάσει η Λυρική τη σεζόν ’19-’20 με σπουδαίες παραγωγές που μόλις ανακοινώθηκαν. Ξεχωρίσαμε έξι από τις καλύτερες, μαζί τους και τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους, με την οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 5 Μαρτίου 1940.

«Η υπνοβάτις»

Μία από τις πιο σπουδαίες όπερες του Βιντσέντζο Μπελίνι, επιστρέφει στην ΕΛΣ ύστερα από 40 χρόνια. Το έργο ανοίγει τη νέα σεζόν σε μια συμπαραγωγή υψηλής αισθητικής της Κρατικής Όπερας της Βιένης και της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου που σκηνοθετεί ο Μάρκο Αρτούρο Μαρέλι και διευθύνει ο Φιλίπ Ογκέν. (Από 11/10)

«Ντον Κάρλο»

Η σπουδαία όπερα του Βέρντι επιστρέφει σε νέα παραγωγή (και στην ιταλική πεντάπρακτη εκδοχή της) με μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ογκέν, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γκρέιαμ Βικ και με λαμπρό cast: Μπράιαν Ίμελ (Ντον Κάρλο), Μπάρμπαρα Φρίτολι και Τσέλια Κοστέα (Ελισάβετ), Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Δημήτρης Πλατανιάς (Ροδρίγος), Αλεξάντερ Βινογκράντοφ (Φίλιππος). (Από 8/12)

«Βόιτσεκ»

Μια από τις κορυφαίες όπερες του 20ού αιώνα, γραμμένη από τον μεγάλο Άλμπαν Μπεργκ, παρουσιάζεται πρώτη φορά από την ΕΛΣ σε μια νέα παραγωγή που σκηνοθετεί ο κορυφαίος Ολιβιέ Πι και διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος. Μουσική υψηλών απαιτήσεων και αξίας, δίνει την ευκαιρία στον σπουδαίο μας βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο να επαναπροσδιορίσει τις διαστάσεις του. (Από 19/2/20)

«Νυχτερίδα» © Stefanos

«Νυχτερίδα» © Stefanos

«Νυχτερίδα»

Με την οπερέτα αυτή του Γιόχαν Στράους του νεότερου εορτάζεται η 80ή επέτειος της λειτουργίας της ΕΛΣ. Είναι ένα έργο που έχει «ελληνοποιηθεί» μέσα από τη διαχρονική του ταύτιση με τη μουσική ζωή της χώρας μας και έτσι ακριβώς το αντιμετωπίζει και η επιτυχημένη σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη που το μεταφέρει στα αθηναϊκά αστικά σαλόνια. (Από 7/2/20)

«Βέρθερος»

Καλλιτεχνικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας, η δημοφιλής όπερα του Ζιλ Μασνέ έχειπρωταγωνίστρια την κορυφαία μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι, μια πραγματική σταρ της όπερας, που πρώτη φορά παίζει τη Σαρλότ, στη θρυλική σκηνοθεσία του σπουδαίου Γάλλου κινηματογραφικού σκηνοθέτη Μπενουά Ζακό που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2003 στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και στη συνέχεια στην Εθνική Όπερα των Παρισίων. (Από 10/5/20)

«Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας»

Φιλόδοξο οπερατικό project της σπουδαίας Μαρίνα Αμπράμοβιτς για την απόλυτη ντίβα σε συμπαραγωγή της ΕΛΣ με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, τον Μουσικό Μάη της Φλωρεντίας και την Εθνική Όπερα των Παρισίων. Επτά σκηνές θανάτου σε επτά ταινίες μικρού μήκους (με την Αμπράμοβιτς και τον Γ. Νταφόε), με πρωτότυπη ζωντανή μουσική. (Στις 8, 9, 10/7/20)

“ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ”

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading