Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Άρη Σερβετάλη

Από την Χρύσα Πασιαλούδη

propoli
Ο Γιάννης Κακλέας, μετά από μία γεμάτη θεατρικά σεζόν, με τρεις σκηνοθεσίες και ιδιαίτερη ποικιλομορφία στις επιλογές του, επιστρέφει στο Θέατρο Κιβωτός με ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ευγένιου Ιονέσκο, ενός από τους θεμελιωτές του θεάτρου του παραλόγου.

Ο «Ρινόκερος», τον οποίο θα δούμε σε δική του απόδοση και σκηνοθεσία, μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς είναι ένα κωμικό φαινομενικά έργο που μιλάει με συμβολισμούς μεν ξεκάθαρα δε για την τάση του ανθρώπου να υποτάσσεται στην αγέλη και να αντιτάσσεται σε ό, τι αντιλαμβάνεται ως διαφορετικό. Στο ρόλο του πρωταγωνιστή Μπερανζέ ανεβαίνει επί σκηνής ο Άρης Σερβετάλης, με τον οποίο έχει συνεργαστεί ο Γιάννης Κακλέας ουκ ολίγες φορές («Αχαρνής», «Το κουρδιστό πορτοκάλι», κ.ά.). Στο πλευρό του επί σκηνής θα δούμε έναν θίασο εξαιρετικών νεώτερων αλλά και πιο έμπειρων ηθοποιών: Έλλη Τρίγγου, Στέλιος Ιακωβίδης, Ροζαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Πάνος Παπαδόπουλος, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Στυλιανίδη.

Ο Ιονέσκο έγραψε τον «Ρινόκερο» το 1959 ως αντίδραση και κριτική στην αιφνίδια έξαρση του φασισμού και του ναζισμού πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο να εκφράσει την απέχθεια του για τον ιδεολογικό κομφορμισμό. Το κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο του έργου ξεπροβάλλει μέσα από την αντίδραση του Μπερανζέ, μιας αυτοβιογραφικής φιγούρας που εκφράζει την αγωνία του συγγραφέα για την πορεία του ανθρώπινου είδους (την οποία συναντάμε και σε άλλα έργα του), καθώς βλέπει τους ανθρώπους γύρω του να μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Μόνος ενάντια σε αυτό το κύμα κομφορμισμού, ο ήρωας δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση, στη λογική που είναι η τρέλα των δυνατών, όπως έχει πει κι ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά υπερασπίζεται με πάθος τον πολιτισμό, την επιθυμία για ελευθερία και το δικαίωμα του στην επιλογή και τη διαφορετικότητα.

Όπως σημειώνει ο Ιονέσκο για το έργο του: «ο “ Ρινόκερος” είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο».

Όπως δείχνουν οι πρώτες φωτογραφίες αλλά όπως ίσως προστάζει και το έργο, πρόκειται για μια ιδιαίτερη κινησιολογικά σκηνική προσέγγιση, που θα αποδώσει επί σκηνής η Αγγελική Τρομπούκη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Σάκης Μπιρμπίλης (όπως και τους φωτισμούς) μαζί με τον Γιάννη Κακλέα, τα κοστούμια η Μαρία Καραπούλιου και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Σταύρος Γασπαράτος.

«Ρινόκερος» | Θέατρο Κιβωτός | Από Σάββατο 5 Οκτωβρίου | Προπώληση μέσω viva.gr

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading