Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στην 84η ΔΕΘ

Της Νατάσας Καραθάνου

propoli
Μία μοναδική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ καθώς, μέσω μιας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας, θα μπορούν να αγγίξουν θραύσματα από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και να μελετήσουν την εσωτερική δομή τους, ανακαλύπτοντας όλες τις κρυμμένες λεπτομέρειες των γραναζιών, των αξόνων και των επιγραφών, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν προσβάσιμες μόνο από την ερευνητική κοινότητα. 

Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό Virtual Reality του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Συστημάτων Υπολογιστών και Δικτύων (Computer and Network Systems Technologies Laboratory, CNST-Lab) του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και υπό την καθοδήγηση της ερευνητικής ομάδας, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κάνει μια ολιγόλεπτη “ βόλτα” στο Εικονικό Μουσείο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων σε όλη τη διάρκεια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 14 – stand Πανεπιστημίου Μακεδονίας).

Πιάστε τα θραύσματά του και ψαχουλέψτε τα γρανάζια του!

“ Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων δεν αποτελεί μόνο ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά ταυτόχρονα είναι ο πρώτος μηχανικός υπολογιστής που προέβλεπε με μεγάλη ακρίβεια περιοδικά αστρονομικά φαινόμενα, με τη χρήση γραναζιών, αξόνων και δεικτών. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως Ιστορικό Μηχανολογικό Ορόσημο από τον αμερικάνικο σύλλογο μηχανικών” αναφέρει στο “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” ο Λευτέρης Αναστασοβίτης, μέλος του CNST-Lab του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Virtual Museum for the Antikythera Mechanism αποτελεί μέρος του διδακτορικής διατριβής του, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μάνου Ρουμελιώτη.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, καθώς και τον αναδυόμενο τομέα των παιχνιδιών σοβαρού σκοπού (serious games), σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ένα εικονικό μουσείο όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με απόλυτα φυσικές κινήσεις και να πραγματοποιούν διαδράσεις υψηλού βαθμού εμβύθισης, με τα στοιχεία του εικονικού κόσμου. Παράλληλα, στο εικονικό μουσείο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα εκτίθενται οι ψηφιακές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις εφτά ένα σύνολο 82 θραυσμάτων του Μηχανισμού, συνοδευόμενες από όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτά και την ιστορία τους.

Σημειώνεται ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας υπό μορφή θραυσμάτων, όπως αυτά ανασύρθηκαν από το ομώνυμο ναυάγιο αλλά, “ η απολιθωμένη τους κατάσταση”, όπως διευκρινίζει ο κ.Αναστασοβίτης, “ τα καθιστά ιδιαίτερα εύθραυστα, ενώ η περαιτέρω μελέτη τους θεωρείται πλέον απαγορευτική” και γι΄αυτό, η δυνατότητα μελέτης των θραυσμάτων που δίνει η εικονική πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Στο άμεσο μέλλον, μέσω ενός υπό ανάπτυξη VR παιχνιδιού σοβαρού σκοπού για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που υλοποιεί ο κ.Αναστασοβίτης, θα παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς στην εποχή του Μηχανισμού και μέσα από την εκτέλεση αποστολών, ο επισκέπτης θα βοηθάει στην κατασκευή του πρώτου υπολογιστή για την κατανόηση των λειτουργιών του με βιωματικό και ταυτόχρονα ψυχαγωγικό τρόπο.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading