«Πάνας Δρώμενα» 2019 στο Πλατανιανό αόρι

«Πάνας Δρώμενα» 2019 στο Πλατανιανό. «Πάνας Δρώμενα» 2019 στο Πλατανιανό αόρι, στις πλαγιές του Ψηλορείτη, είναι το κάλεσμα του δήμου Αμαρίου προς επισκέπτες, τουρίστες και Κρ…. «Πάνας Δρώμενα» 2019 στο Πλατανιανό. «Πάνας Δρώμενα» 2019 στο Πλατανιανό αόρι, στις πλαγιές του Ψηλορείτη, είναι το κάλεσμα του δήμου Αμαρίου προς επισκέπτες, τουρίστες και Κρ…. ροη

propoli

«Πάνας Δρώμενα» 2019 στο Πλατανιανό αόρι, στις πλαγιές του Ψηλορείτη, είναι το κάλεσμα του δήμου Αμαρίου προς επισκέπτες, τουρίστες και Κρήτες…

με στόχο στις 27-28 και 29 Ιουλίου 2019 να ανταμώσουν όλοι κάτω από τις νότες και τις ιστορίες έξω από το σπήλαιο λατρείας του θεού Πάνα.

«Ελάτε να γνωρίσετε του αοριού τα κάλλη….» καλεί ο δήμος Αμαρίου που σε υψόμετρο 1400 μ. για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όλοι όσοι βρεθούν θα απολαύσουν:

ένα τριήμερο γεμάτο πεζοπορία, ορειβασία, εξερεύνηση σπηλαίων, ομιλίες, αναβίωση μύθων και θρύλων, θέατρο, συναυλίες και κατασκήνωση κάτω από τους υπεραιωνόβιους πρίνους.

Την  εκδήλωση διοργανώνει ο δήμος Αμαρίου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανίων.

Στις πλαγιές του Ψηλορείτη στο χωριό Πλατάνια, και πάνω από την κοιλάδα την Αμαριανή, ο ναός σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου, συναντά τον θρύλο που αιώνες τώρα μεταφέρει ο Πλατύς Ποταμός εκεί στην ανατολική πλευρά του Φαραγγιού όπου βρίσκεται η σπηλιά του Πάνα.

Μιας και όπως ο μύθος θέλει εκεί γεννήθηκε ο θεός Πάνας, που θεωρείται ως ο θεός που προστατεύει τους κτηνοτρόφους.

Μέσα στη σπηλιά του Πάνα, όπου ο χώρος ήταν λατρευτικός, συναντάει ο επισκέπτης εικόνες και γραφήματα σκαλισμένα στους βράχους, με ιστορία που θαυμάζεται το ίδιο με την ιστορία του Αγίου Μάμα ο οποίος έχει ορισθεί ως προστάτης επίσης των κτηνοτρόφων  και όπου πιο πέρα από τη σπηλιά του Πάνα έχει χτιστεί το εκκλησάκι του.

Πάνω από τους ναούς το φαράγγι και τη σπηλιά ο επισκέπτης της περιοχής συντροφεύεται από το πέταγμα και την παρουσία άγριων πτηνών όπως γεράκια, αετούς και τους κρητικούς γύπες.

Στην περιοχή αυτή τα δρώμενα του τριήμερου ανταμώματος για τον Πάνα και το αόρι, δηλαδή το όρος στην τοπική διάλεκτο, όπως λένε οι κάτοικοι φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση και στις αλήθειες.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading