9ο International Micro μ Festival, 9-13 Οκτωβρίου

Cine news, από τη Νάντια Μπακοπούλου

propoli

Για ένατη χρονιά το κοινό του κινηματογραφικού φεστιβάλ έχει την ευκαιρία να ζήσει μια πλούσια κινηματογραφική εμπειρία σκορπισμένη απ’ άκρη σε άκρη της Ευρώπης, παρακολουθώντας το International Micro μ Festival, από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου. Η κεντρική εκδήλωση του IMMF 2019, στις 12 Οκτωβρίου, είναι το ελληνικό διαγωνιστικό μέρος, με προβολές ταυτόχρονα σε 12 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπου το κοινό καλείται να ψηφίσει την αγαπημένη του ελληνική ταινία μικρού μήκους.

Τις υπόλοιπες ημέρες οι θεατές στις περισσότερες πόλεις θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγαπημένες τους ευρωπαϊκές «μικρές» ταινίες σε πρώτη προβολή  καθώς και το ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Micro Future: η Τεχνολογία του Αύριο», που είναι αφιερωμένη στην έρευνα και την καινοτομία με ειδικό βάρος στον κινηματογράφο. 

Οι θεατές στην Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του έργου σημαντικών νέων Ελλήνων σκηνοθετών παρακολουθώντας τις μικρού μήκους, με τις οποίες είχαν παλαιότερα διαγωνιστεί στο Micro μ, και τις μεγάλου μήκους ταινίες τους. Στην ενότητα αυτήν  θα παρουσιαστούν τις ταινίες «Βουράτε Γειτόνοι» του Στάμου Τσάμη και «Nocturne» του Κωνσταντή Φραγκόπουλου

 

12ο Animasyros

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros έριξε αυλαία την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, με μία λαμπερή τελετή στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων στη Σύρο, παρουσία των πιστών φίλων του Φεστιβάλ και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία της Chintis Lundgren «Ο Τόμας κάτω από την κοιλάδα με τους άγριους λύκους» (Toomas beneath the valley of the wild wolves) «για την αυθεντική αντιμετώπιση της σεξουαλικής και κοινωνικής καταπίεσης», όπως δήλωσε για την ταινία η πρόεδρος της επιτροπής και γενική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό.

Η Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 12 δόθηκε στην ταινία «Μασκότ» (Mascot) της Leeha Kim «μια μελαγχολική και συνταρακτική ιστορία για την κοινωνική πίεση και την μόνιμη αναζήτηση για την καταξίωση και την αγάπη που καθορίζει την σύγχρονη κοινωνία μας».

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος απέσπασε η ταινία «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου «για τον τρόπο με τον οποίο σκιαγραφεί με επιτυχία την ελληνική κοινωνία, καθώς και την απλότητα και αποτελεσματικότητα της τεχνικής αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής και υλικών υπηρετεί την αφήγηση».

Ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία απονεμήθηκε στην ταινία «Η πολιτική της στρουθοκαμήλου» (The ostrich politic) του Mohamed Houhou «για τη διαύγεια και την ευρηματικότητα της διαχείρισης του πολιτικού του μηνύματος και για την άρτια τεχνική που υπηρετεί, χωρίς να επισκιάζει, τους στόχους της αφήγησης».

Πρώτη στις προτιμήσεις των θεατών ήρθε η πολωνο-ισπανική παραγωγή «’Αλλη μια μέρα Ζωής» (Another Day of Life) των Raúl de la Fuente και Damian Nenow που απέσπασε το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους.

To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απέσπασε η ταινία «Καλές προθέσεις» (Good intentions) της Anna Mantzaris «για την πρωτότυπη, γεμάτη ανατροπές, σεναριακή ιδέα, για τη δημιουργία ενός παράδοξου, εμβυθιστικού σύμπαντος, αλλά και παράλληλα τη σκιαγράφηση του ενοχικού χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας».

Το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών- #ThisIsEU, που απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δόθηκε στην ταινία «Ο πλαστικός γκοντζίλα της Βαλτικής» (The Plastic Godzilla of the Baltic Sea) σε σκηνοθεσία των Ambulance (Reetta Neittaanmäki και Kaisa Penttilä), «για τις αισθητικές επιλογές και τη χρήση των υλικών, σε συνδυασμό με την παιγνιώδη προσέγγιση, η οποία προωθεί την αφήγηση».

©Πηγή: amna.gr

Loading