Απογευματινά χειρουργεία: Μια φθηνότερη επιλογή για τον Έλληνα ασθενή

Τους τρόπους με τους οποίους τα απογευματινά χειρουργεία θα επωφελήσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τον Έλληνα ασθενή ανέλυσε, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ.

Σύμφωνα με το News4health, απαντήσεις στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση απογευματινών χειρουργείων, έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, για το σχέδιο νόμου «Γιατρός για όλους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των απογευματινών χειρουργείων και ιατρείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα


Μέχρι σήμερα δεν λειτουργούν το απόγευμα χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό δημιουργεί δύο προβλήματα. Πρώτον, υπάρχουν αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεύτερον, ο πολίτης για να αποφύγει την αναμονή, κατευθύνεται προς στις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί οικονομικά. Πως πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές; 70% ο ΕΟΠΥΥ, 30% συμμετοχή. «Αυτός πληρώνει το γιατρό και υπάρχει και το ξενοδοχειακό κομμάτι, το οποίο το γνωρίζουμε και είναι ένα αρρύθμιστο πλαίσιο. Αυτό είναι λοιπόν το σύστημα που λειτουργεί σήμερα» περιέγραψε την κατάσταση ο κ. Πλεύρης.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ. Σε αυτά θα υπάρχει οικονομική συμμετοχή του ασθενούς αλλά το κόστος θα είναι μικρότερο σε σχέση με το να επιλέξει να χειρουργηθεί σε μία ιδιωτική κλινική.

«Άρα πηγαίνουμε σε μια εναλλακτική φθηνότερη για τον ασθενή, από ότι θα ήταν οι ιδιωτικές κλινικές. Άμα κάποιος έχει ιδιωτική ασφάλεια θα μπορεί να συμμετέχει να πληρώνει το γιατρό και τη διαφορά που μπορεί να υπάρχει» είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι το ύψος του κόστους δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Πρόσθεσε ότι θα πληρώνεται κι ο γιατρός από τον ασθενή, με τιμές ασφαλιστικών εταιρειών ενώ θα συμμετέχουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που υπάρχουν. «Σας πληροφορώ ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές το θέλουν και πάρα πολύ, διότι τα κόστη του δημοσίου είναι καλύτερα συγκριτικά με αυτά που θα πλήρωναν σε αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα» σχολίασε ο Υπουργός.

Επιπλέον, με τα απογευματινά χειρουργεία θα αυξάνονται τα έσοδα του ΕΣΥ και θα υπάρχει οικονομική χρηματοδότηση του προσωπικού του Ε.Σ.Υ. για την συμμετοχή και συμβολή τους στην επιτυχία των απογευματινών χειρουργείων.

Μοναδικός «χαμένος» από τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι οι ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, διότι θα χάσουν έναν όγκο ασθενών.

«Η ιδιωτική δαπάνη στην υγεία είναι 35% και όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Υγείας συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου θα πρέπει να ντρεπόμαστε που υπάρχει τόσο μεγάλη ιδιωτική δαπάνη. Άρα ένα κομμάτι από αυτή την ιδιωτική δαπάνη θα τη μεταφέρουμε στο δημόσιο με επιστροφή και μειωμένη. Αυτό λοιπόν είναι τα απογευματινά χειρουργεία. Όλο λοιπόν το πλαίσιο του νομοσχεδίου το οποίο βλέπετε έχει ένα πρόσημο με έναν ξεκάθαρο τρόπο να ευνοηθεί ο πολίτης, να ευνοηθεί ο ασθενής» κατέληξε ο Υπουργός Υγείας στην ομιλία του.

Δείτε επίσης: Γαλλία: Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς