EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου – Επενδύσεις 300 εκ. ευρώ και νέος αγωγός από Αλεξανδρούπολη μέχρι Ορεστιάδα

Εκκινεί το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ – Στόχος η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας.

Την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος σηματοδότησε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ξάνθη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την έναρξη της επέκτασης του δικτύου στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ).

propoli

«Για εμάς στη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής Αερίου), αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Έχει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ώστε τα έργα, τα οποία παρέμεναν σε στασιμότητα και κινδύνευαν με απένταξη από το ΕΣΠΑ, να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Μάλιστα, υπήρχαν δίκτυα που είχαν κατασκευαστεί το 2008 και παρέμεναν τόσα χρόνια, “θαμμένα” και ανενεργά», είχε τονίσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Τσάκας στην ομιλία του.

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τόνισε ακόμη ότι στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα δημιουργηθούν και τα πρώτα «πράσινα» δίκτυα, αφού η εταιρεία ετοιμάζει πιλοτικό έργο για την έγχυση βιομεθανίου από βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα δίκτυα και τη διανομή του ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Ο σχεδιασμός νέου αγωγού φυσικού αερίου

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσάκας, η ΔΕΔΑ δρομολογεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ τον σχεδιασμό αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται σε όλη τη συνοριακή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο  Σουφλί και το Διδυμότειχο.

Σημειώνεται ότι με τα έργα που εγκαινιάστηκαν το φυσικό αέριο θα πάει σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ορεστιάδα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Βασίλης Κοτρώνης, υποστήριξε από την πλευρά του ότι το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας από την εποχή της ηλεκτροδότησης της ελληνικής Περιφέρειας

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το έργο στην Περιφέρεια ΑΜΘ έχει προϋπολογισμό ύψους 61,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023.

Το φθινόπωρο, τα έργα θα επεκταθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ από τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

Συνολικά, περισσότεροι από 68.000 νέοι καταναλωτές θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2025, ενώ σε ορίζοντα μίας ακόμα δεκαετίας ο αριθμός υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τους 170.000.

Δείτε επίσης: Κέρκυρα: Eγκαινιάστηκε η μαρίνα στις Μπενίτσες μετά από 18 ολόκληρο χρόνια κατασκευής – Για «άθλο» μίλησε ο Χ. Θεοχάρης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading