Ο δημοσιογράφος Συμεών Σολταρίδης και… η βαλίτσα του

Του Μπάμπη Γιαννακίδη

propoli

Ο δημοσιογράφος Συμεών Σολταρίδης είναι ένας Πολίτης με το «Π» κεφαλαίο (και) λόγω καταγωγής καθώς γεννήθηκε στο Μεγάλο Ρεύμα του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη. Είναι όμως και ένας κοσμοπολίτης που γνώρισε τόπους και ανθρώπους και συγκέντρωσε ζηλευτές εμπειρίες με ορμητήριο άλλοτε την Κωνσταντινούπολη, άλλοτε τη Θεσσαλονίκη και βεβαίως την Κομοτηνή, μια πόλη στην οποία δεν γεννήθηκε μεν αλλά αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της μέχρι τώρα ζωής του.

Γεννήθηκε στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου, το 1952 κι εκεί τελείωσε τις λεγόμενες εγκύκλιες σπουδές του. Φοίτησε στην Αστική Σχολή Μεγάλου Ρεύματος, στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο και στο Λυκειακό Τμήμα της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μετά την  απαγόρευση λειτουργίας του τμήματος της Ακαδημίας από τις τουρκικές αρχές ο Συμεών Σολταρίδης όπως και κάποιοι άλλοι συμφοιτητές του, στάλθηκε υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ΄ όπου το 1995 αναγορεύτηκε διδάκτωρ στον τομέα της θρησκειολογίας. Μεταξύ άλλων εργάστηκε ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επί 25 χρόνια ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.  

Η συνεργασία του με την εφημερίδα ξεκίνησε στα μέσα του 1984. Στην αρχή είχε μια χαλαρή συνεργασία. Αλλά από το 1987 έγινε πιο επαγγελματική. Πλέον είχε μπει σε δύσκολα μονοπάτια καθώς το θεματικό αντικείμενο που καταπιάστηκε ήταν από τη φύση του καυτό! Ποιο ήταν αυτό; Μα τα ελληνοτουρκικά και τα βαρίδια στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο ίδιος θυμάται και “ καταθέτει” στο περιοδικό ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, πως “ τα προβλήματα έγιναν εντονότερα όταν άρχισα να ασχολούμαι με την μειονότητα στη Δυτική Θράκη και με την τουρκική πολιτική στα θέματα της ρωμαίικης μειονότητας της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου”. Δέχτηκε, όπως λέει απειλές και πιέσεις, έμαθε για το βαθύ κράτος και έμπλεξε, τόσο ο ίδιος, όσο και η εφημερίδα σε δικαστικούς αγώνες. “ Όμως σε όλη αυτή την περιπέτεια, είχα τη στήριξη της εφημερίδας και του διευθυντή της, του αείμνηστου Σεραφείμ Φυντανίδη”. 

Στα χρόνια της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, ο Συμεών συμμετείχε και σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό.  Μάζεψε πολλές εμπειρίες από τα Βαλκάνια αλλά και τον πόλεμο του Κόλπου κ.α. και  έγραψε δεκάδες ρεπορτάζ γι αυτά. 

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, όλα αυτά που έζησε ο Συμεών Σολταρίδης, μέσα στο χρόνο και στο χώρο συνδέονται μεταξύ τους (και) με μία βαλίτσα. Όχι μία και μοναδική αλλά μία βαλίτσα που τον ακολουθούσε σταθερά σε κάθε ταξίδι που προσέθετε σαν ψηφίδα στο μωσαϊκό της ζωής του. 

Στοιχεία μιας (τέτοιας) ζωής λοιπόν, με λεπτομέρειες και αποκαλύψεις που “ κόστισαν” όχι μόνο στους άλλους αλλά και στον ίδιο, φιλοξενούνται στο 14ο κατά σειρά βιβλίο που συνέγραψε ο Συμεών Σολταρίδης και φέρει το τίτλο “ Εγώ και… η βαλίτσα μου. Σελίδες αυτοβιογραφίας”. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “ ΩΚΕΑΝΙΔΑ”.

Πάντως την πρώτη του προσωπική βαλίτσα την απέκτησε τον Σεπτέμβριο του 1962 όταν αποφάσισε να σπουδάσει στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Του την αγόρασε η μητέρα του και ήταν γαλάζια…

©Πηγή: amna.gr

Loading