Πρέσβειρα Ολλανδίας: “Θέλουμε να κάνουμε τον πλανήτη μας πιο βιώσιμο μέσω της καινοτομίας. Αυτή είναι βασική μας προτεραιότητα”

Δηλώσεις της πρέσβειρας της Ολλανδίας Stella, Ronner-Grubačić, στην Ελλάδα  – Συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο στο πλαίσιο του υβριδικού συνεδρίου «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» (TFTD).

Το συνέδριο διοργανώνει, σήμερα και αύριο, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και στο επίκεντρό του είναι η καινοτομία.

propoli

Η Ολλανδή διπλωμάτης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση της χώρας της στην ανάπτυξη της καινοτομίας, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως «στην Ολλανδία υπάρχει η βασική πεποίθηση ότι ο δημόσιος τομέας έχει ρόλο σ’ αυτό» γεγονός που είναι στενά συνδεδεμένο «με την αντίληψη ότι η καινοτομία μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η κοινωνία μας».

«Έχουν αναπτυχθεί (στην Ολλανδία) πολιτικές που προσφέρουν διευκολύνσεις, όπως φορολογικές, επιχορηγήσεις και κονδύλια από την ΕΕ που βοηθούν τους καινοτόμους επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων, να βρουν νέους τρόπους να διεισδύσουν στη διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα, συναντάμε σημαντική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα, της κυβέρνησης και των εταιρειών ώστε να μπορέσουν μαζί να αντιμετωπίσουν κοινωνικές προκλήσεις με καινοτόμο τρόπο», σημείωσε

Τόνισε πως οι σχετικές πολιτικές έχουν ως γνώμονα το πώς μπορεί να βοηθήσει η καινοτομία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος. «Συνδυάζουμε την καινοτομία με τον αντίκτυπο αυτής. Θέλουμε να κάνουμε τον πλανήτη μας πιο βιώσιμο μέσω της καινοτομίας. Αυτή είναι βασική μας προτεραιότητα», τόνισε η κ. Ronner-Grubačić

Η πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο της χώρας της στον τομέα της καινοτομίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έφερε ορισμένα παραδείγματα για το πώς η ολλανδική κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας, επενδύοντας πολύ μεγάλα ποσά, στηρίζοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και καταρτίζοντας μια εθνική επιστημονική ατζέντα, μέσω της οποίας «χαρτογραφεί» τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθεί η επιστήμη τα επόμενα χρόνια καθώς και τις προκλήσεις που αναμένεται ν’ αναδυθούν στο μέλλον

Το ψηφιακό Orange Grove και η…ανθεκτικότητα των νέων στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η πρέσβειρα της Ολλανδίας στο Orange Grove, την πρωτότυπη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων που λειτουργεί εδώ και χρόνια υπό τη σκέπη της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα και η οποία, όπως ανέφερε, έχει μετατραπεί πλέον σε μια πλήρως ψηφιακή θερμοκοιτίδα που απλώνεται σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, η Orange Grove έχει αναπτύξει δράση και σε νέους τομείς, όπως η διοργάνωση master-classes από κοινού με το Amsterdam Center for Entrepreneurship (κέντρο επιχειρηματικότητας του Άμστερνταμ), που στόχο έχουν τη διάχυση της εμπειρίας και της γνώσης του ολλανδικού φορέα στους τομείς της διδασκαλίας της καινοτομίας στα πανεπιστήμια αλλά και την ανάπτυξη επιχειρηματικών οικοσυστημάτων γύρω από τον πανεπιστημιακό ιστό.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό υπάρχει συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, ενώ κανάλι επικοινωνίας και συνεργασίας διατηρεί το Orange Grove και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έμφαση στον τομέα της αγροδιατροφικής τεχνολογίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου για τα «νέα μυαλά» της Ελλάδας, η Ολλανδή πρέσβειρα υπογράμμισε την ανθεκτικότητά τους.

«Πολλοί απ’ αυτούς ξεκίνησαν την εργασιακή τους ζωή σε δύσκολους καιρούς, εν μέσω οικονομικής κρίσης», υπογράμμισε, προσδίδοντάς τους επίσης τα χαρακτηριστικά του θάρρους και της δημιουργικότητας.

«Η ανθεκτικότητά τους είναι αυτή που ξεχωρίζει καθώς και η ικανότητά τους να τα βγάζουν πέρα σε δύσκολους καιρούς και να ανταπεξέρχονται σε δυσκολίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως αυτό που έλειπε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης για τη νεολαία που έφευγε προς αναζήτηση καλύτερων εργασιακών συνθηκών στο εξωτερικό, ήταν η προοπτική

Δείτε επίσης: Οι νέες τάσεις που κομίζει η τεχνολογία και η εποχή της ψηφιακής ισχύος

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading