Συνεχίζεται ο θεσμός του «επιστημονικού καφενείου» με ομιλία του αστροφυσικού του ΕΚΠΑ Κ. Γαζέα

Οι ολικές εκλείψεις Ηλίου θα αποτελέσουν το αντικείμενο της επόμενης ομιλίας του θεσμού του «Επιστημονικού Καφενείου» (Cafe Scientifique), την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Δρα Κοσμά Γαζέα, Λέκτορα Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

propoli

Ο Κ. Γαζέας σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μετα-διδακτορική του έρευνα Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian Center στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) στην Ολλανδία, με κατεύθυνση τη διαστημική οπτική και τεχνολογία και το 2008 ήταν υποψήφιος αστροναύτης της.

Το σημερινό εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, ενώ παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την εφαρμοσμένη οπτική και την αστρονομική οργανολογία. Επί σειρά ετών (2000-2020) διεξάγει ερευνητικές αστρονομικές παρατηρήσεις από το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών και πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις για το κοινό με τίτλο «Βραδιές Κοινού – Αστρονομία για Όλους» στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ κάθε μήνα.

Οι ομιλίες του Cafe Scientifique πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα στο καφέ Μύρτιλλο (μετρό Πανόρμου, Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (Πρώην ΚΑΠΑΨ), Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό, με σειρά προτεραιότητας, ενώ υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση τριών ευρώ.

Ο θεσμός του «επιστημονικού καφενείου» λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

 

Πηγή φωτογραφίας: @CafeSci.gr

©Πηγή: amna.gr

Loading