Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το αθηνόραμα 2019: Τα highlights της απονομής

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ / Από τον Άγγελο Κλάδη

propoli

 

 

Αν κάτι μένει από μια υπέροχη παράσταση, όταν τα φώτα σβήσουν και η αυλαία αδειάσει, είναι ότι το θέατρο πάντα θα μας ενώνει. Αυτή η γεύση έμεινε στα χείλη των χιλίων πεντακοσίων και κάτι θεατών που παρακολούθησαν την τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού από το περιοδικό «αθηνόραμα», στην 21η στάση του θεσμού που επιβραβεύει τις καλύτερες παραστάσεις της προηγούμενης σεζόν, με μοναδικό κριτήριο τη γνώμη του θεατρόφιλου κοινού της Αθήνας. Στο Μέγαρο Μουσικής, λοιπόν, και στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», που έχει αποδειχθεί σταθερός συνοδοιπόρος του θεσμού, έδωσε το «παρών» όλη η αφρόκρεμα του θεάτρου μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους από το χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής, κάνοντας τα φλας να αστράφτουν στην έτσι κι αλλιώς λαμπερή σάλα υποδοχής, προτού περάσουμε στην αίθουσα και αφεθούμε -γεμάτοι αγωνία για τα αποτελέσματα- στα χέρια του Γιώργου Νανούρη.

 

Η τελετή διά χειρός Νανούρη

Ο εξαιρετικός σκηνοθέτης, που έχει γράψει ιστορία με τις ευφυείς του ιδέες πάνω στο σανίδι, ανέλαβε τόσο τη σύλληψη όσο και τη σκηνοθεσία και την παρουσίαση της φετινής τελετής απονομής. Έτσι, μόλις άνοιξαν οι κουρτίνες και το βιομηχανικό παρασκήνιο αποκαλύφθηκε στο κοινό -κλείνοντας το μάτι στην παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια», που αναδείχθηκε εντέλει η μεγάλη νικητήρια της βραδιάς-, τα φώτα έπεσαν στον Νανούρη, ο οποίος μοίρασε γέλια στους καλεσμένους με μια χιουμοριστική one-man πρόζα. «Προτού ξεκινήσουμε θέλω να σας πω πού ήσασταν πέρσι, εκεί ήμουν κι εγώ», ακούστηκε να τραγουδάει μελωδικά πάνω στις νότες από τα δεξιοτεχνικά δάχτυλα του πιανίστα Χρήστου Θεοδώρου. Τα έμμετρα στιχάκια ξεφύλλισαν στα γρήγορα όλη τη σεζόν ’18-’19, από τα βελούδινα καθίσματα του Εθνικού στα θέατρα-μηχανουργεία και από τα έργα-φωτιά στα νέα ονόματα και στις ερμηνείες που μάγεψαν.

 

Πάνω από δέκα χιλιάδες κριτικές

«Είκοσι χρόνια τώρα, το θεατρόφιλο κοινό της πόλης αξιολογεί και βραβεύει τις καλύτερες παραστάσεις και τους συντελεστές τους σε κάθε κατηγορία», ανέφερε ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του και συνέχισε: «Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: περισσότερες από δέκα χιλιάδες κριτικές, ψήφοι αξιολόγησης για περισσότερες από εξακόσιες μοναδικές παραστάσεις σημειώθηκαν φέτος». Άλλωστε, πάνω από χίλιες παραστάσεις παρουσιάστηκαν πέρυσι στις έντυπες και ηλεκτρονικές σελίδες του «αθηνοράματος», επιβεβαιώνοντας πως η Αθήνα αποτελεί μια από τις σημαντικές μητροπόλεις του ευρωπαϊκού θεάτρου. Προτού κατέβει από το βήμα, η κεφαλή του περιοδικού απένειμε το βραβείο για το σχεδιασμό ήχου στις Λένα Χατζηγρηγορίου και Λήδα Μανιατάκου («Γιούγκερμαν»), οι οποίες συγκινημένες τόνισαν την αξία του συγκεκριμένου βραβείου που προστέθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στο θεσμό.

 

Ταλαντούχοι, νέοι και ωραίαοι

Ακολουθώντας τις οδηγίες του πάντα σκερτσόζου και γεμάτου ενέργεια παρουσιαστή, οι βραβευθέντες είχαν μόλις ένα λεπτό για τις ευχαριστήριες δηλώσεις τους, αλλιώς θα έκρουε ο κώδωνας της προσοχής (ένα καμπανάκι που είχε στα χέρια του ο παρουσιαστής) – πράγμα που τελικά δεν χρειάστηκε. Το ξεκίνημα της απονομής έγινε με ένα κεφάτο χορευτικό δρώμενο που είχε ετοιμάσει η ομάδα Bodyterranean Orchestra του Simone Mangelli, ενώ στη συνέχεια, πριν από κάθε απονομή, μια ομάδα 11 ταλαντούχων νεαρών ηθοποιών μετουσίωνε σε σκηνική εικόνα, χορογραφία και μουσική κάθε κατηγορία βραβείου.

 

Στήριξη στον πολιτισμό

Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε ο director of Viva Services Βαγγέλης Μήτσης για να απονείμει τα βραβεία Σχεδιασμού Φωτισμού, δηλώνοντας πως «ως viva.gr εδώ και δέκα χρόνια στηρίζουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρέχοντας όχι μόνο καινοτόμες λύσεις στους θεατές για την αγορά των εισιτηρίων τους αλλά και υπηρεσίες που βοηθούν τους διοργανωτές στην επιτυχία των εκδηλώσεών τους. Υπηρεσίες που έχουν συμβάλει στην επιτυχή διοργάνωση περισσότερων από 35 χιλιάδων εκδηλώσεων με διάθεση 46 εκατομμυρίων εισιτηρίων. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την πολύτιμη στήριξη στενών συνεργατών μας όπως το “ αθηνόραμα”».

 

Τα βραβεία Μουσικής Σύνθεσης απένειμε o Χάρης Ψαρούδας, διευθυντής Reserve Brands Diageo Hellas, συνδέοντας τις αξίες του Cardhu με τη θεατρική μυσταγωγία: «Το θέατρο δημιουργεί μια αλληλεπίδραση με το κοινό. Και όχι μόνο καλλιεργεί τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά μας προσφέρει και ανάταση ψυχής. Γι’ αυτό θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτό που μας δίνετε, γι’ αυτό που μας προσφέρετε μέσα από το θέατρο», δήλωσε απευθυνόμενος στους ανθρώπους του θεάτρου. Τα βραβεία Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας, Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου, καθώς και της Σκηνοθεσίας απένειμε η «τάξη του ’99», όπως την αποκάλεσε ο Γιώργος Νανούρης, εξηγώντας μας αμέσως μετά: «Όταν τα Βραβεία Κοινού ξεκινούσαν το 1999, από τις σχολές του Εθνικού και του Θεάτρου Τέχνης αποφοιτούσαν μερικοί από τους καταξιωμένους σήμερα ηθοποιούς και σκηνοθέτες του θεάτρου μας. Αντιπροσωπευτικά τιμούμε κάποιους από αυτούς, καλώντας τους να απονείμουν τα βραβεία στους φετινούς νικητές».

 

Έτσι, η Φαίη Ξυλά απένειμε το βραβείο Ενδυματολογίας, ο Παντελής Δεντάκης το βραβείο Σκηνογραφίας, ο Χρήστος Λούλης και η Ιωάννα Παππά τα βραβεία Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου, ενώ η Θάλεια Ματίκα απένειμε το βραβείο Σκηνοθεσίας. Ο Γιάννης Στάνκογλου ήταν ο πρώτος από τους άντρες που ανέβηκε να παραλάβει το 3ο βραβείο για την ερμηνεία του στον «Γιούγκερμαν», ευχαριστώντας τον Δημήτρη Τάρλοου, τους συνεργάτες του, την οικογένειά του και, φυσικά, το κοινό του «α». Ο Γρηγόρης Βαλτινός, που βραβεύτηκε για το «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι», δήλωσε συγκινημένος -εν μέσω χειροκροτημάτων- που παραλαμβάνει «το ελληνικό Όσκαρ», ενώ ο Γιάννης Νιάρρος που έκανε την κορυφαία ερμηνεία σύμφωνα με το κοινό μίλησε για τον ήρωά του, τον Κρίστοφερ του «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»: «Με συγκίνησε από την πρώτη στιγμή που διάβασα την ιστορία και συνεχίζει να με συγκινεί κάθε βράδυ. Εύχομαι να έχω την τύχη να ξαναπαίξω ένα ρόλο που να τον αγαπώ τόσο πολύ».

 

Η Μαρία Ναυπλιώτου και η ντίβα

Η κορυφαία ερμηνεύτρια της χρονιάς, σύμφωνα με το κοινό του «α», Μαρία Ναυπλιώτου («Master Class»), αφού παρέλαβε το βραβείο της από την Ιωάννα Παππά και τον Χρήστο Λούλη, μίλησε με αντίστοιχη συναισθηματική ένταση για την ηρωίδα που ενσάρκωσε, την αξεπέραστη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας: «Θα ήθελα να αναφερθώ στο πρόσωπο που υποδύομαι, αυτήν τη σπουδαία τραγουδίστρια, αυτήν τη μεγάλη Ελληνίδα, που μέσα από τον πόνο της και μέσα από την τέχνη της μας χάρισε ό,τι πιο μυστικό και ό,τι πιο δικό της είχε». Λίγο νωρίτερα, η Ελένη Ράντου, ανεβαίνοντας να παραλάβει το 3ο βραβείο για την ερμηνεία της στην «Τζάσμιν», έπλεξε το εγκώμιο των αναγνωστών -«Θέλω να ευχαριστήσω το κοινό του “ αθηνοράματος”, το οποίο με έχει υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια»-, ενώ η Μαρία Κίτσου έδωσε, με τη σειρά της, παραλαμβάνοντας το 2ο βραβείο Γυναικείου Ρόλου για την «Τερέζ Ρακέν», έμφαση στα όνειρα και στην αξία τού να τα κυνηγάς: «Αυτό το βραβείο αποδεικνύει ότι ισχύει το τόλμα να κάνεις και θα επιβραβευτείς…»

 

Ωδή στην οικογένεια

Τα βραβεία Σκηνοθεσίας απένειμε η Θάλεια Ματίκα στους Βασίλη Μπισμπίκη (1ο βραβείο για το «Άνθρωποι και Ποντίκια»), Γιώργο Γάλλο, τον πρωταγωνιστή της παράστασης που παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Άρη Μπινιάρη που είχε παράσταση (2ο βραβείο για το «Ξύπνα Βασίλη») και Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο (3ο βραβείο για το «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχα»).

Τα βραβεία Σκηνοθεσίας απένειμε η Θάλεια Ματίκα στους Βασίλη Μπισμπίκη (1ο βραβείο για το «Άνθρωποι και Ποντίκια»), Γιώργο Γάλλο, τον πρωταγωνιστή της παράστασης που παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Άρη Μπινιάρη που είχε παράσταση (2ο βραβείο για το «Ξύπνα Βασίλη») και Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο (3ο βραβείο για το «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχα»).

Τα βραβεία Σκηνοθεσίας θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μετατράπηκαν σε μια ωδή στην οικογένεια. Καθώς τόσο ο νικητής του 1ου βραβείου Βασίλης Μπισμπίκης όσο και του 3ου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μίλησαν με συγκινητικά λόγια για τις οικογένειές τους και την υποστήριξη που παίρνουν από αυτές. Εξάλλου, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το θέατρο αποτελεί μια σκληρή, χρονοβόρα και επίπονη εργασία, που απαιτεί απόλυτη ψυχική και σωματική αφοσίωση. Έτσι, ο σκηνοθέτης του «Ποιος Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσάνυχτα», Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μίλησε για τη σύζυγό του Κοραλία Σωτηριάδου και το γιο του Μίλτο Σωτηριάδη, που «όλα αυτά τα χρόνια δουλεύουμε μαζί για το Θέατρο του Νέου Κόσμου», ενώ ο Βασίλης Μπισμπίκης, σκηνοθέτης της κορυφαίας παράστασης της περασμένης σεζόν «Άνθρωποι και Ποντίκια», αφού μοιράστηκε με το κοινό τις σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό του για να συμπεριλάβει στον ευχαριστήριο λόγο του -το σχολείο, τη σχολή, τις πρώτες θεατρικές δουλειές κ.α.-, κατέληξε ότι πρέπει να ευχαριστήσει το γιο του που δεν τον βλέπει συχνά και τη γυναίκα του που είναι το στήριγμά του.

 

Η περιφέρεια του θεάτρου

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης απένειμε τα βραβεία Καλύτερης Παράστασης. Το 3ο βραβείο παρέλαβε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, για την παράσταση «Ξύπνα Βασίλη», ευχαριστώντας με τη σειρά του το «α» και το κοινό για την τιμή. Ο Μίλτος Σωτηριάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και παραγωγός του «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το 2ο βραβείο και, αφού ευχαρίστησε τους εργαζομένους του θεάτρου, δήλωσε περήφανος «για μια παράσταση που είχε για πρωταγωνιστή τον Κρίστοφερ, έναν δεκαπεντάχρονο με σύνδρομο Άσπεργκερ που μας έκανε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του». Μετά την ανακοίνωση της νικήτριας παράστασης «Άνθρωποι και Ποντίκια», τέλος, ο Βασίλης Μπισμπίκης έκανε νόημα σε όλους τους συντελεστές της ομάδας Cartel να τον ακολουθήσουν στη σκηνή απολαμβάνοντας ένα μεγάλο εγκάρδιο χειροκρότημα. Και κάπως έτσι η βράβευση μετατράπηκε σε ένα όμορφο, συγκινητικό ενσταντανέ, το οποίο περικλείει όλη τη μαγεία του θεάτρου. Άνθρωποι που μόχθησαν, που δούλεψαν σκληρά για να δώσουν σάρκα και οστά σ’ ένα κείμενο, μετατρέποντάς το σε μια παλλόμενη παράσταση που συνεπήρε το κοινό του «α», βρέθηκαν με το 1ο βραβείο στα χέρια τους και ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης.

 

Συγκίνηση

Ο Γιώργος Νανούρης επεφύλαξε μια συγκινητική αποφώνηση στο κοινό που γέμισε την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου. «Αυτά που μας χωρίζουν τελικά μέσα σε αυτήν την αίθουσα είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Γιατί αυτό που μοιραζόμαστε είναι η ίδια αγωνία για το θέατρο. Την ίδια αγάπη για την παράσταση».

 

Αυτές οι κοινές αγωνίες και το πάθος για την τέχνη του θεάτρου είναι αυτές που ζωντάνεψαν το πάρτι που ακολούθησε στο φουαγιέ. Θεατροσυζητήσεις έδιναν και έπαιρναν την ώρα που οι άνθρωποι του χώρου χαλάρωναν με ένα Cardhu -το χορηγό (και) των φετινών βραβείων- στο χέρι, επιλέγοντας ανάμεσα σε Cardhu 12 yrs Single Malt Whisky On The Rocks, Cardhu Rosso και Hazelnut Cherry Highball, σε μια βραδιά που μπορεί να καυχιέται ότι για 21η χρονιά έφερε κοντά όλους τους ανθρώπους του θεάτρου.

 

Η τελετή απονομής των 21ων Θεατρικών Βραβείων έγινε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής. Χορηγοί ήταν η ψηφιακή πλατφόρμα Viva.gr, το single malt ουίσκι Cardhu και η Toyota.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading