Το The Intermission επιβεβαιώνει τις φήμες ότι μια νέα art district γεννιέται στον Πειραιά

Από την Δέσποινα Ζευκιλή

propoli
Τι σχέση έχουν οι ηγέτες των χωρών της G20 με τα είκοσι λευκά μπαλόνια με τις ασπρόμαυρες γάτες που καταλαμβάνουν το ισόγειο της παλιάς αποθήκης στην οδό Πολυδεύκους στον Πειραιά, στον ίδιο δρόμο που βρίσκουμε τη γκαλερί Rodeo και το wine bar Paleo; Ελέγχοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες της εγκατάστασής του στην εναρκτήρια έκθεση του νέου χώρου τέχνης ο καταξιωμένος Αμερικανός εικαστικός John Knight δεν θέλει να αποκαλύψει περισσότερα για το σκεπτικό του θέλοντας να αφήσει το έργο να μιλήσει. Εξού και το κρυπτικό δελτίο Τύπου, το οποίο ο ίδιος, αν μπορούσε, θα προτιμούσε να παρέλειπε εντελώς.

Το να ξεκινήσεις έναν νέο χώρο παρουσιάζοντας ένα νέο in situ έργο από τον 74χρονο Αμερικανό εννοιολογικό καλλιτέχνη που έχει δουλέψει συστηματικά εξετάζοντας τις δομές εξουσίες, από την οικονομία ως το χώρο της τέχνης, έχοντας κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, δεν είναι λίγο. Και δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια του εγχειρήματος της συμβούλου τέχνης και επιμελήτριας Άρτεμις Μπαλτογιάννη που βρίσκεται πίσω από το The Intermission. Έχοντας δουλέψει σε γκαλερί στο εξωτερικό και έχοντας επιμεληθεί εκθέσεις στην Αθήνα, όπως την ενδιαφέρουσα επιλογή ξένων γκαλερί στην περσινή Art Athina, έχει τη δική της εταιρεία art consulting και προσπαθεί όποτε μπορεί να διοργανώνει ή να επιμελείτε εκθέσεις καθότι την ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι της άμεσης συνεργασίας με τους καλλιτέχνες, πράγμα το οποίο σκοπεύει να πετύχει και μέσα από το The Intermission.

Μια δεξαμενή εξωστρέφειας

Πώς προέκυψε όμως ο νέος χώρος; «Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την προσωπική μου ανάγκη να προσφέρω κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα, εάν μπορεί να μου επιτραπεί η λέξη, οργανώνοντας διεθνείς εκθέσεις και προσπαθώντας να βρεθεί το πιο αποτελεσματικό και συνάμα ρεαλιστικό μοντέλο για να γίνει αυτό. Στην ουσία ήταν μια έμπνευση της στιγμής, που ωστόσο προέκυψε μέσα από την εμπειρία αρκετών χρόνων σε αυτό το χώρο και ίσως πιθανότατα και από μια εσωτερική μου επιθυμία να συνδεθώ πάλι με τη χώρα στην οποία μεγάλωσα, αλλά δεν ζω σ ’αυτήν εδώ και τόσα χρόνια.»

Στόχος του The Intermission είναι να φέρνει εκθέσεις διεθνούς επιπέδου από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα δίαυλο επικοινωνίας με το εξωτερικό. Φιλοδοξεί, παράλληλα, να ανοιχτεί και σε ένα κοινό πέραν του καλλιτεχνικού μέσω διαφόρων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο. Δεν πρόκειται για μια εμπορική γκαλερί, αλλά συνεργάζεται με άλλες γκαλερί, όπως έγινε με την έκθεση του Knight σε συνεργασία με την ιστορική γκαλερί Neu του Βερολίνου. Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες μαζί με τις γκαλερί που τους εκπροσωπούν, θα φιλοξενούνται στο χώρο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με εκθέσεις που θα σχεδιάζονται ειδικά για το χώρο, σε συνεργασία με γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές, επιμελητές, και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. «Συνοπτικά, το μοντέλο λειτουργίας είναι ότι εμείς παραχωρούμε τον χώρο σε γκαλερί τις οποίες έχουμε προσκαλέσει, δηλαδή επιλέγουμε τον καλλιτέχνη και παρουσιάζουμε την δουλειά του μαζί με την γκαλερί του, καθώς εμείς δεν εκπροσωπούμε καλλιτέχνες. Επομένως, το The Intermission θα λειτουργεί ουσιαστικά ως εκθεσιακός χώρος.»

Η Άρτεμις βρίσκει ότι η εικαστική ζωή της Αθήνας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με ποικίλες δραστηριότητες και πολλές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, που καλύπτουν το κενό που έχει αφήσει ο δημόσιος τομέας. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και μέσω του The Intermission είναι να είναι λιγότερο εσωστρεφής η Αθηναϊκή εικαστική σκηνή και να αποτελέσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να έχουμε περισσότερη και πιο άμεση επαφή με τα καλλιτεχνικά δρώμενα του εξωτερικού. Ελπίζουμε να συμμετάσχουμε στην εκπαίδευση, τη μύηση και την εξοικείωση των Αθηναίων στη σύγχρονη τέχνη.»

Χτίζοντας μια νέα καλλιτεχνική γειτονιά

Ο βιομηχανικός χώρος, ανάμεσα σε σιδηρουργεία και αποθήκες, κοντά στο εμβληματικό Παπαστράτειο και την γειτονιά του Αγίου Διονυσίου που περιμένει την ανάπλαση που έχει ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Πειραιά, δεν είναι τυχαίος. «Επιλέχθηκε καθαρά ακολουθώντας τη Σύλβια Κούβαλη, ιδιοκτήτρια της Rodeo γκαλερί, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα, λόγω της φιλικής και επαγγελματικής σχέσης μας και της διάθεσης να χτίσουμε μια γειτονιά μαζί. Πέραν αυτού ο Πειραιάς επιλέχθηκε για πολλούς ακόμα λόγους. Πρωτίστως γιατί είναι ένα μέρος με μακρά και πλούσια πολιτιστική ιστορία και πολιτισμική πολυπλοκότητα.»

Το The Intermission σχεδιάζει να φιλοξενήσει περίπου 4 εκθέσεις το χρόνο, τουλάχιστον την πρώτη χρονιά λειτουργίας. «Γενικά, θέλουμε να διοργανώσουμε ποικίλα events και στους στόχους μας είναι να πραγματοποιηθούν performances, παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες. Βέβαια, είμαστε ανοιχτοί και σε τελείως διαφορετικά events που ίσως είναι λιγότερο αναμενόμενα στο χώρο της τέχνης.»

Η αγορά της τέχνης σε μεταβατική φάση

Ποιες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες διαπιστώνει η Άρτεμις στη διεθνή πραγματικότητα της τέχνης αυτήν την εποχή; «Από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στην παγκόσμια τέχνη είναι ότι έχει αποκτήσει πάρα πολλή δύναμη ο ιδιωτικός τομέας και οι συλλέκτες με όλα τα αρνητικά και τα θετικά που έχει αυτό ως επακόλουθο. Επίσης, τα social media έχουν αποκτήσει εξαιρετική επιρροή, προσπαθώντας να αντικαταστήσουν σε ένα βαθμό την φυσική επαφή με ένα έργο τέχνης. Εξίσου έντονη είναι και η παρουσία της αγοράς σχετικά με το τι θεωρείται καλό ή όχι στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Γενικά, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αλλάζει αρκετά η αγορά και βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπως άλλωστε και οι γκαλερί και ο τρόπος λειτουργίας τους. Ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται από τα συνεχή και αμέτρητα arts fairs, το ίδιο και οι γκαλερίστες, οι καλλιτέχνες και οι συλλέκτες. Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε αρκετές αλλαγές σε όλα αυτά τα μοντέλα που έχουν λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.»

The Intermission | Πολυδεύκους 37Α, Πειραιάς | 6982055343 |

www.theintermission.art | 18/9-18/11 | Τετ.-Σαβ. 1-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading