Το ναυάγιο του «Μέντωρ» αποκαλύπτεται

Νέα στοιχεία και εικόνες από το ναυάγιο του «Μέντωρ» έρχονται στο φως. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο διάστημα 7-23 Σεπτεμβρίου 2018, συνεχίστηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη διεύθυνση του αρχαιολόγου δρ. Δημήτρη Κουρκουμέλη, η υποβρύχια ανασκαφική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο, στα Κύθηρα.

propoli

Το μπρίκι Μέντωρ, ιδιοκτησίας του λόρδου Έλγιν, είχε βυθιστέι λόγω κακοκαιρίας στον όρμο του Αγίου Νικολάου, στα Ν.Α. Κύθηρα, το 1802, ενώ μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα, την Ακρόπολη και άλλα αρχαία μνημεία των Αθηνών.

Τι αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού για το «Μέντωρ»

«Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στο χώρο της πρύμνης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν ακόμα στοιχεία του πλοίου. Από την ανασκαφική τομή 2Χ2 μέτρα που ερευνήθηκε δεν εντοπίσθηκαν στοιχεία της πρύμνης του πλοίου, αλλά λίγα ευρήματα, κυρίως αντικείμενα που προφανώς ανήκαν στους επιβάτες, όπως γυάλινα φιαλίδια, κομβία ενδυμάτων, αλλά και μία χάλκινη λαβή ξύλινου συρταριού επίπλου, μολύβδινα βόλια, αλλά και τμήματα σχοινιών από τον εξαρτισμό του πλοίου και άλλα μικροαντικείμενα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Loading