Έκτακτη συνέλευση και δημοψήφισμα στην Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη Παρασκευή (14/12, 11.00 π.μ.) ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και δημοψήφισμα πάνω στις θέσεις που θα προταθούν.

propoli

Συγκεκριμένα  τις εργασίες  της έκτακτης γενικής συνέλευσης θα απασχολήσουν  τέσσερις προτάσεις,  οι οποίες είναι οι εξής:

α) Αύξηση  στο 70ο έτος του ορίου  ηλικίας  για την αποχώρηση  των δικαστικών  λειτουργών από το σώμα,

β) Αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο),

γ) Πρόταση για κατάργηση  του Μισθοδικείου και παράλληλη μεταφορά των  αρμοδιοτήτων του  στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο  (ΑΕΔ).

δ) Να τεθούν στο Σύνταγμα διατάξεις οι οποίες  να προβλέπουν την κατά προτεραιότητα εκδίκαση κατηγοριών υποθέσεων, τη δυνατότητα εκδίκασης υποθέσεων απευθείας ενώπιον του οικείου ανώτατου δικαστηρίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, θα ακολουθήσει  (13.1.2019)  δημοψήφισμα με μυστική ψηφοφορία, ταυτόχρονα, στις πόλεις Αθήνα,  Θεσσαλονίκη,   Πάτρα και   Ηράκλειο, επί των τεσσάρων   ζητημάτων που θα  τεθούν  στην έκτακτη  γενική  συνέλευση.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Loading