«Ανακούφιση» ΣτΕ σε εταιρίες και επιχειρήσεις στα όρια της πτώχευσης

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έρχεται να ανακουφίσει εταιρείες και επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης.

propoli

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι σύνδικοι πτώχευσης μπορούν πλέον να δικάζουν ανέξοδα στα Διοικητικά Δικαστήρια τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις των πτωχευμένων εταιρειών,ενώ παράλληλα μπορεί να ζητήσουν και τη χορήγηση του ευεργετήματος πενίας προκειμένου να μην καταβληθούν τα προβλεπόμενα παράβολα κ.λπ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας:

*Για να δικαστεί μια έφεση στο ΣτΕ επί φορολογικής ή τελωνειακής υπόθεσης που έχει ασκήσει σύνδικος πτώχευσης (μετά από πτώχευση εταιρείας ή επιχείρησης) δεν οφείλει πλέον να καταβάλει το 20% του οφειλόμενου φόρου ή δασμού ή τέλους, όπως προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να μπορεί να εισαχθεί η υπόθεση προς συζήτηση στο ακροατήριο.

Ακόμα οι σύμβουλοι επικρατείας αφού αναφέρονται στο άρθρο 277 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας που προβλέπει την υποχρέωση καταβολής αναλογικού παραβόλου, ως προϋπόθεση του παραδεκτού της προσφυγής και της έφεσης (δηλαδή για να μπορεί να γίνει δεκτή η προσφυγή) στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές εν γένει διαφορές, τονίζουν ότι η εν λόγω πρόβλεψη καταλαμβάνει και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ένδικό μέσο (προσφυγή, έφεση κ.λπ.) ασκείται από σύνδικο πτώχευσης και αφορά την επιβολή φόρων πάσης φύσεως και κυρώσεις για παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας που δημιουργήθηκαν πριν την κήρυξη σε πτώχευση της εταιρείας, κ.λπ.

Τι ισχύει

Δηλαδή, για τις εταιρείες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης ισχύει η υποχρέωση καταβολής αναλογικού παραβόλου προκειμένου να καταθέσουν στα Διοικητικά Δικαστήρια προσφυγές, εφέσεις, κ.λπ.

Όμως, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, προκειμένου να μην καταβληθεί αναλογικό παράβολο, μπορεί ο σύνδικος να ζητήσει από το δικαστήριο τη χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας, όπως προβλέπει το άρθρο 276 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Για το ευεργέτημα πενίας

Διευκρινίζεται ότι το ευεργέτημα πενίας παρέχεται σε όποιον αποδεδειγμένα δεν μπορεί να καταβάλει τα έξοδα της δίκης και τα προβλεπόμενα παράβολα.

Ακόμη, το ευεργέτημα της πενίας μπορεί να δοθεί και σε νομικά πρόσωπα, σε ομάδες προσώπων που είναι διάδικοι, σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες, σε συνεταιρισμούς, εφόσον η καταβολή των δικαστικών εξόδων δεν μπορεί να γίνει ούτε από το ταμείο τους ούτε από τα μέλη, χωρίς να περιοριστούν τα απαραίτητα μέσα για τη διατροφή των ιδίων και της οικογένειάς τους.

Loading