Α. Συρίγος: «Μετέωρη η Συμφωνία των Πρεσπών»

Στους κινδύνους που ενέχει η Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θοδωρή Παπαδόπουλο, ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

propoli

Στο ζήτημα που αφορά την διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Ρωσία σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Συρίγος εξήγησε αρχικά ότι «η Συμφωνία θα έπρεπε να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη κύρωσή της, το οποίο θα αποφασίσει ότι έχει πάψει πλέον να υφίσταται διεθνής διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες (σσ Ελλάδας-πΓΔΜ) και να κάνει δεκτά τα Σκόπια με το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Η στάση της Ρωσίας δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Πιθανότατα θα θέσει βέτο, με αποτέλεσμα η διαφωνία να παραμείνει εν ισχύ.  Ωστόσο στους υπόλοιπους οργανισμούς εάν κυρωθεί και από τα δύο μέρη, όπως για παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπει ως Βόρεια Μακεδονία».

«Μετέωρη η Συμφωνία των Πρεσπών»

Παράλληλα, ο κ. Συρίγος, αναφέρθηκε και στους κινδύνους που ενέχει η «βεβιασμένη» επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή.

«Η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την κύρωση από την πλευρά της, της Συμφωνίας των Πρεσπών. Χθες δημοσιεύτηκαν οι συνταγματικές τροποποιήσεις που έχουν κάνει τα Σκόπια με υπογραφή του Σκοπιανού προέδρου της βουλής. Αλλά εξακολουθεί να παραμένει εκκρεμές το θέμα της δημοσιεύσεως στο ΦΕΚ της Συμφωνίας των Πρεσπών, που χρειάζεται την υπογραφή του προέδρου Ιβανόφ. Αυτό δεν έχει γίνει και κατά τη γνώμη μου είναι λάθος από την ελληνική πλευρά, διότι δε ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη του πράγματος. Ο Ιβανόφ θα είναι στα πράγματα μέχρι τον Μάρτιο φέτος, αμέσως μετά έχουμε προεδρικές εκλογές. Τίποτα δε μας λέει ότι ο επόμενος πρόεδρος θα σπεύσει να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συμφωνία είναι μετέωρη από την ώρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες. Δε το λέω μόνο εγώ το λέει και η ίδια η Συμφωνία. Βήμα πρώτο κύρωση, βήμα δεύτερο συνταγματική τροποποίηση, βήμα τρίτο  ολοκλήρωση όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών, για να τεθεί εν ισχύ η συμφωνία».

Ωστόσο, ο κ. Συρίγος, ξεκαθάρισε ότι «κινδυνεύουμε να την ολοκληρώσουμε εμείς την συμφωνία. Να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία να μην ισχύει και το ελάχιστο το οποίο παίρνουμε, δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία, να είναι στα χαρτιά».

«Εάν ακυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική βουλή, το θέμα θα έχει κλείσει από την Ελλάδα, και το θέμα θα παραμένει εκκρεμές από την πλευρά των Σκοπίων. Εάν μέχρι τότε έχουν μπει στο ΝΑΤΟ δεν θα έχουμε τρόπο να πιέσουμε, θα παρακαλούμε τις ΗΠΑ, τη Γερμανία κλπ. Και μετά μπαίνουμε σε μια διαδικασία στην οποία μπορούνε να μας πούνε: ‘ρε παιδιά μήπως να το ξανασκεφτείτε λίγο;’ Μετά δε μπορείς να καταγγείλεις κάτι το οποίο έχεις ήδη κυρώσει. Διότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο που δεν καταγγέλλεται.

Επιπλέον αν τίθετο σε ισχύ και ήμουν Σκοπιανός, θα παρακαλούσα την ελληνική πλευρά να βρει έναν τρόπο να τη καταγγείλει διότι θα έπαυα να έχω εγώ τη δέσμευση να λέγομαι Βόρεια Μακεδονία, θα άλλαζα επί τόπου το Σύνταγμά μου, θα το έκανα σκέτο Μακεδονία, διότι η Συμφωνία των Πρεσπών καταργεί την ενδιάμεση συμφωνία με τον όρο πΓΔΜ, με αποτέλεσμα να χάνεται το κεκτημένο αυτό», κατέληξε λέγοντας μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος.

Loading