INTIME

Βαρώτσος: «Έμεινα κάγκελο με την πρόταση Ζορμπά»

Στο αίτημα το οποίο φέρεται να του έκανε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, για ανταλλαγή του αγάλματος του «Δρομέα», το οποίο εδράζει σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο των Σκοπίων, αναφέρθηκε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά», στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο γλύπτης του έργου, Κώστας Βαρώτσος.

propoli

«Ήμουν τελείως απροετοίμαστος, γιατί δεν περίμενα κάτι τέτοιο και μου “κρέμασε το σαγόνι”, “έμεινα παγωτό” που λέμε, “έμεινα κάγκελο”», τόνισε για το περιστατικό ο Κ. Βαρώτσος, ο οποίος κατέχει και τα πνευματικά δικαιώματα του έργου.

«Της είπα ότι έμεινα εμβρόντητος. Αλλά με την κυρία Ζορμπά έμεινα δύο φορές εμβρόντητος, γιατί μετά διέψευσε ότι εγώ πήγα στο γραφείο της. Ευτυχώς που υπάρχουν μάρτυρες», τόνισε ο γλύπτης, ο οποίος πρόσθεσε πως «αυτό το οποίο με στεναχώρησε, είναι ότι μετά αρνήθηκε ότι μου έκανε αυτή τη πρόταση, δηλαδή διέψευσε το ραντεβού».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί αυτή η ανταλλαγή, ο Κ. Βαρώτσος σημείωσε πως «το έργο αυτό δέθηκε με την πόλη, το αγάπησε ο κόσμος, αγάπησε τη σχέση μαζί του και μεγάλωσαν πολλές γενιές με το Δρομέα. Δεν ξεριζώνεις ένα έργο για να το πας στα Σκόπια, είναι λίγο άτοπο τουλάχιστον».

«Τέλος πάντων, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη φασαρία. Ξέρετε, το έργο τέχνης στο δημόσιο χώρο μπαίνει πάντα με έναν διστακτικό τρόπο. Δηλαδή, όταν η τέχνη μπαίνει στο δημόσιο χώρο, είναι σαν να ζητάει “συγγνώμη”, γιατί την κοιτάζουν πάντα καχύποπτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, χαρακτήρισε το εν λόγω περιστατικό ως «μια καλή ευκαιρία ως κράτος για να ανοίξουμε έναν διάλογο πάνω σε αυτό το θέμα των δημοσίων έργων. Πάνω στο θέμα του να βάζουμε σύγχρονη τέχνη στις πόλεις μας. Πρέπει να ανοίξουμε έναν διάλογο προσπαθώντας να δώσουμε και ορισμένες απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, γιατί συνεχώς έχουμε αντεκδικήσεις και διαμάχες πάνω σε αυτό θέμα, λες και πάμε να κάνουμε κάτι περίεργο».

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας των εν λόγω έργων τέχνης, ο Κ. Βαρώτσος τόνισε πως «τα έργα αυτά είναι ιδιοκτησίες των πόλεων. Ο Δρομέας, για παράδειγμα, ανήκει στο δήμο Αθήνας. Εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου. Οπότε, έχοντας τα πνευματικά δικαιώματα, δεν μπορεί να το πειράξει κανένας».

Βαρώτσος: «Έμεινα κάγκελο με την πρόταση της Ζορμπά»
INTIME / Ο Δρομέας

Loading