INTIME

Διευκρινήσεις για το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα

Μετά από αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από διάφορους  χώρους, ακόμα και από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει διευκρινίσεις ως προς συγκεκριμένες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

propoli

Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν, πως η διαδικασία είναι σε αρχικό στάδιο και οι αντιρρήσεις για συγκεκριμένες διατάξεις (σσ. όπως είναι η μείωση των ποινών για την εγκληματική οργάνωση) έχουν ήδη γίνει γνωστές στις αρμόδιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, προκειμένου να ληφθούν υπόψη. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας συνιστούν πορίσματα των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών και βρίσκονται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Όπως τονίζουν, «ειδικότερα θέματα όπως η περαιτέρω ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων, οι προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, η μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα καθώς και η οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο και έχουν ήδη τεθεί υπόψη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών» .

Loading