Δυσφορία στο Φανάρι για τη συμφωνία

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, για τη συμφωνία και τα όσα ανακοινώθηκαν μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

propoli

Κατά πληροφορίες το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί ακόμα από τον κ. Ιερώνυμο για την συμφωνία, παρά το γεγονός οτι τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκανήσων, υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το γεγονός κατά πόσο και δεσμεύονται οι δύο αυτές εκκλησίες από τα όσα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.

Επίσης, όπως επισημαίνεται πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία για την διαχείριση της περιουσίας των δυο αυτών εκκλησιών αφού υπάγονται στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και με την περιουσία των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών αφού θρησκευτικά υπάγονται στην εξουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πληροφορίες θέλουν τις εκκλησίες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων να βρίσκονται σε επικοινωνία με το Φανάρι ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Λάδι στη φωτιά των σχέσεων Πατριαρχείου – Εκκλησίας της Ελλάδος

Να σημειωθεί οτι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Πατριαρχείου, αλλά σίγουρα οι εξελίξεις συμπίπτουν σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ.Βαρθολομαίου στην Αθήνα, οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν, ενώ η προγραμματισμένη συνάντησή τους ματαιώθηκε καθώς και οι δυο πλευρές επικαλέστηκαν «φόρτο εργασίας». Αφορμή για το τελευταίο επεισόδιο ήταν δικαστική απόφαση για έναν ναό στο κτήμα Προμπονά στα Πατήσια, που ήταν μήλο της έριδος μεταξύ των δύο πλευρών.

Loading