ΕΕΤΤ: Διευκρινήσεις για το πρόστιμο διακοπής των συμβάσεων τηλεφωνίας

Διευκρινίσεις για το τέλος διακοπής-καταγγελίας σύμβασης από τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Στην ανακοίνωση της επισημαίνεται ότι η μη επιβολή τέλους αποσύνδεσης δεν αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις οποίες ο συνδρομητής δεσμεύεται να παραμείνει στον πάροχο του για συγκεκριμένο διάστημα αλλά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση των παρόχων να μην επιβάλουν τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής /καταγγελίας σύμβασης (σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας) δεν αφορά σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά μόνο συμβάσεις αορίστου χρόνου και συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου της ΕΕΤΤ (01/10/18): «Απαγόρευση επιβολής τέλους διακοπής/ανανέωσης σύμβασης: Ο πάροχος δεν επιτρέπεται να επιβάλει τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής/καταγγελίας είτε σύμβασης αορίστου χρόνου, είτε σύνδεσης καρτοκινητής τηλεφωνίας.»
Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ο συνδρομητής δεσμεύεται να παραμείνει στον πάροχό του για συγκεκριμένο διάστημα όπως είναι οι 12, 18 ή 24 μήνες. Γι αυτό το λόγο αν διακόψει ή καταγγείλει τη σύμβαση πριν την παρέλευση του ορισμένου χρόνου, ο πάροχος έχει δικαίωμα να επιβάλει το τέλος διακοπής/καταγγελίας.
Το συγκεκριμένο τέλος πρέπει να αναγράφεται, με σαφήνεια, στην πρώτη σελίδα όλων των συμβάσεων που συνάπτονται. Ο συνδρομητής που έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου και την ανανεώνει συνέχεια με νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου, αν τη διακόψει πριν ολοκληρωθεί ο ορισμένος χρόνος που έχει οριστεί, θα επιβαρυνθεί και αυτός με το τέλος διακοπής που ορίζεται στη σύμβαση.

Στις διευκρινίσεις της ανακοίνωσης δόθηκαν τα εξής παραδείγματα

Παράδειγμα 1:
Συνδρομητής με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας 24 μηνών (για σταθερή ή/και κινητή σύνδεση), επιθυμεί να διακόψει τη σύμβαση και να καταργήσει τη σύνδεσή του στον 20ο μήνα. Ο συνδρομητής θα επιβαρυνθεί με τέλος διακοπής/καταγγελίας σύμβασης, το ύψος του οποίου καθορίζεται στη σύμβαση. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμεί να μεταφέρει τη σύνδεσή του σε νέο πάροχο. Επίσης, σε περίπτωση που ο παραπάνω συνδρομητής έχει λάβει εξοπλισμό με χρησιδάνειο, οφείλει να τον επιστρέψει ή, εάν επιθυμεί να τον κρατήσει, να καταβάλει το σχετικό τέλος που προβλέπεται στη σύμβασή του.
Παράδειγμα 2:
Σύμβαση ορισμένου χρόνου και διάρκειας 18 μηνών (για σταθερή ή/και κινητή σύνδεση), έχει λήξει εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχει ανανεωθεί, και συνεπώς, έχει καταστεί αορίστου χρόνου. Ο συνδρομητής μπορεί να διακόψει τη σύμβαση και να καταργήσει τη σύνδεσή του, χωρίς να επιβαρυνθεί με τέλος διακοπής/καταγγελίας, δεδομένου ότι η σύμβαση έχει πλέον καταστεί αορίστου χρόνου. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμεί να μεταφέρει τη σύνδεσή του σε νέο πάροχο. Ωστόσο, εφόσον ο συνδρομητής έχει λάβει εξοπλισμό με χρησιδάνειο, οφείλει να τον επιστρέψει ή, σε περίπτωση που επιθυμεί να τον κρατήσει, να καταβάλει το σχετικό τέλος που προβλέπεται στη σύμβασή του….

propoli

Loading