Ενστάσεις του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων για τον νέο ποινικό κώδικα

Την έντονη διαφωνία του για σειρά διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελευθέριος Μιχαηλίδης.

propoli

Έκανε μάλιστα λόγο και για επερχόμενο κίνδυνο μαζικών παραγραφών για πολλά σοβαρά αδικήματα ως απόρροια της μετατροπής τους από κακουργήματα σε πλημμελήματα και ως παραδείγματα ανέφερε αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία και η αρχαιοκαπηλεία.

Αν οι επίμαχες διατάξεις δεν αλλάξουν –τόνισε – τέτοια αδικήματα διαπραχθέντα ως τις 31/3 του 2011 θα παραγραφούν με αποτέλεσμα να στερηθεί το δημόσιο από μεγάλα χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα, οι ενστάσεις του κ. Μιχαηλίδη επικεντρώθηκαν κυρίως:

-Στις διατάξεις που προβλέπουν, ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής, όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση.

-Στις διατάξεις που προβλέπουν ότι αδικήματα όπως η κλοπή, δεν θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα αλλά μετά από υποβολή μήνυσης.

Όπως ανέφερε εν προκειμένω χαρακτηριστικά για να καταδείξει τις δυσχέρειες στην εφαρμογή της διάταξης, σε μια κλοπή αυτοκινήτου, ο αστυνομικός για να συλλάβει τον δράστη θα πρέπει να βρει πρώτα τον ιδιοκτήτη του οχήματος και να τον προτρέψει να καταθέσει μήνυση.

Ακόμη ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφερόμενος και σε διατάξεις, όπως είναι η έκρηξη που προβλέπεται να τιμωρείται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αναρωτήθηκε «πως θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες νύχτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν θα υπάρχουν θύματα, αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες;»

Εξέφρασε επίσης και τη διαφωνία του με την κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου που μέχρι σήμερα δικάζει πολλές υποθέσεις .

Loading