Επικίνδυνη και οριακή η κατάσταση στη Μόρια

Κυριολεκτικά σε μία κλωστή κρέμεται η ασφάλεια αλλά και η υγεία όσων βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής της Μόριας στη Μυτιλήνη.

propoli

Τα προβλήματα επιβίωσης και καθαριότητας για τους 9.000 περίπου εγκλωβισμένους στο hot spot ντροπή είναι πολύ μεγάλα και γίνονται μεγαλύτερα όσο συνεχίζεται η έλευση και άλλων προσφύγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο έφτασαν στη Μυτιλήνη 615 άτομα, ανεβάζοντας πάνω από τις 11.000 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια-αλλά και στα υπόλοιπα ουσιαστικά κέντρα- παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

«Η κατάσταση είναι οριακή, το θέμα είναι ότι όσον αφορά τη Λέσβο και τα άλλα νησιά εξαρτιόμαστε από τις ροές» τόνισε ο κ. Βίτσας.

«Απομακρύνετε τα παιδιά»

Σαφείς και ξεκάθαρες είναι οι εντολές πολλών οργανώσεων για τα χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται στη Μόρια, με την τελευταία έκκληση να έρχεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση με ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας ότι ο καταυλισμός της Μόριας, στην Λέσβο, «βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς ανάγκης, όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες».

 

 

Loading