Η γενέτειρα του Τολστόι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι …μακρομύκητες στη Λίμνη Πλαστήρα

Ποια σχέση μπορεί να έχει η ιστορική πόλη της Ρωσίας Tula και το κτήμα Yasnaya Polyana που αποτελεί τόπο γέννησης και βίου του Λέοντα Τολστόι, ενός από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας που ανέδειξε η χώρα, αλλά και μια πόλη που είναι επίσης γνωστή από τις επικές μάχες που δόθηκαν κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των Σοβιετικών δυνάμεων και των χιτλερικών στρατευμάτων, με τη Θεσσαλία;

propoli

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Βραχνάκης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια σημαντική δράση του Πανεπιστημίου με το ομώνυμο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της ρωσικής πόλης. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί: «ολοκληρώθηκε πρόσφατα το πρόγραμμα ανταλλαγής ακαδημαϊκού προσωπικού και φοιτητών μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Tula State Lev Tolstoy Pedagogical University (TSPU) που εδρεύει στην πόλη Tula, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα Παιδαγωγικά Πανεπιστήμια της Ρωσίας. Ιδρύθηκε το 1938 και από τότε έχει σημαντικές διακρίσεις. Το 2009 του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο του καλύτερου εξειδικευμένου Πανεπιστημίου της Ρωσίας. Έχει 10 Σχολές και 138 διαφορετικά προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών σε 24 ειδικότητες. Το TSPU είναι ένα από τα πρώτα ρωσικά Πανεπιστήμια το οποίο απέκτησε δράσεις ανταλλαγής με ελληνικά ΑΕΙ, ήδη από το 2016 στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA107 International Credit Mobility».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, διεξήχθησαν τρεις ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών μεταξύ του Τμήματος (και νυν Προγράμματος Σπουδών) Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλίας (και νυν Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και του Τμήματος Βιολογίας και Τεχνολογίας Βιοσυστημάτων του TSPU. Των προγραμμάτων ανταλλαγής ηγήθηκαν οι καθηγητές Tatyana Svetasheva και Μιχάλης Βραχνάκης.

H καθηγήτρια Tatyana Svetasheva έχει ειδίκευση στη Βοτανική, την Οικολογία και τη Μυκολογία (μακρομύκητες, μανιτάρια). Είναι μέλος της ρωσικής Βοτανικής Εταιρείας, της Μυκητολογικής Εταιρείας Αγίας Πετρούπολης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μυκολόγων. Εκπροσωπεί τη χώρα της στη Διεθνή Εταιρεία για τη Φυτοπροστασία, και στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τη Θεσμοθέτηση της Κόκκινης Λίστας των Μυκήτων (IUCN). Είναι συγγραφέας περίπου 130 δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων 9 μονογραφιών, κύριος εκδότης για τρία χρόνια και στη συνέχεια αναπληρώτρια συντάκτης του δημοφιλούς επιστημονικού περιοδικού «Ο Πλανήτης των Μυκήτων – Планета Грибов».

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της η καθηγήτρια T. Svetasheva είχε την ευκαιρία, όπως αναφέρει ο κ. Βραχνάκης, να αναπτύξει σε προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα θέματα σχετικά με την ποικιλότητα της μυκοχλωρίδας διαφορετικών δασικών και μη οικοσυστημάτων. Η εκπαίδευση περιελάμβανε και επισκέψεις στο πεδίο, τόσο στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, όσο και στη λεκάνη των Πρεσπών, όπου επιδείχτηκαν τεχνικές συλλογής μακρομυκήτων στο πεδίο. Κατά τις επισκέψεις αυτές συλλέχθηκαν δείγματα μανιταριών προς αναγνώριση. Ειδικότερα, όπως ο ίδιος ο καθηγητής εξηγεί, για την περιοχή της λεκάνης των Πρεσπών προσδιορίστηκαν τόσο μακροσκοπικά όσο και με μοριακές τεχνικές 221 είδη, εκ των οποίων περίπου 50 είδη καταχωρήθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα. Οι αντίστοιχες επισκέψεις του καθηγητή, Μ. Βραχνάκη, ανέδειξαν στoυς φοιτητές του TSPU τα παραδοσιακά δασολιβαδικά και δασογεωργικά συστήματα της Yasnaya Polyana.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «Οι επιτυχημένες αυτές ανταλλαγές τονίζουν τη σημασία και τη συμβολή των δράσεων της διεθνούς κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ στη διεθνή προβολή των Πανεπιστημίων. Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμένεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες διεθνοποίησής του μέσω αυτών των δράσεων, κάτι που συνάδει με τη στρατηγική διεθνοποίησης του Ιδρύματος».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading