Η Επιτροπή Αναστολής του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του ΟΛΠ

Απέρριψε η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας, την αίτηση του ΟΛΠ, που ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση του 2019, της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφύγων με την οποία ανακάλεσε απόφαση της του 2018 για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφορικά με τον διαγωνισμό επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά.

propoli

Η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε ως αλυσιτελής, καθώς μέχρι τώρα έχει κριθεί ότι ο ΟΛΠ έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα που είναι καθοριστική για την τύχη της σύμβασης της Cosco για την οποία τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η τύχη πάντως της σύμβασης με την Cosco κρίνεται ουσιαστικά μεθαύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ όπου θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης της ΟΛΠ ΑΕ, της ΟΛΘ ΑΕ, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΤΕΚΑΠ.

Ἐνα από τα βασικά ζητήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η Ολομέλεια του ΣτΕ είναι το κατά πόσον ο ΟΛΠ όταν προκηρύσσει δημόσιους διαγωνισμούς πρέπει να τηρεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ή όχι.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ήδη αποφανθεί ότι:

*Δεν υπήρξε επαρκής δημοσιότητα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016 στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας με την Cosco.

*Ο ΟΛΠ θεωρείται δικαιούχος των δικαιωμάτων που του παραχωρήθηκαν και εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα, δηλαδή μπορεί να προκηρύσσει διαγωνισμούς

Loading