Μάτι: Ήξεραν για τους νεκρούς στο Συντονιστικό(vd)

Ανατριχίλα προκαλούν οι διάλογοι των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της φωτιάς στο Ν. Βουτσά και το Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

propoli

Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ και ο Αλέξης Παπαχελάς, δέκα μήνες μετά την τραγωδία, εθελοντές και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας διηγήθηκαν τι συνέβη το απόγευμα και το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας Μάνος Τσαλιαγκός διηγείται στον ΣΚΑΪ τις εμπειρίες του για τις πρώτες στιγμές της φωτιάς.

«Παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε φωτιά προς Άγιο Σπυρίδωνα ή Νταού Πεντέλη». Ειδοποιεί το κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά, όπως αναφέρει δεν έπαιρνε απαντήσεις, ήταν και το συμβάν της Κινέττας οπότε γινόταν το αδιαχώρητο.

Στο Συντονιστικό Κέντρο δυσκολεύονται να βρουν οχήματα ή εναέριο μέσο για να συνδράμει. «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι» παραδέχεται ένας από τους υπεύθυνους «δεν έχουμε μέσα να στείλουμε» αναφέρει άλλος.

«Αυτή η φωτιά δεν τελειώνει σήμερα» σκέφτεται ο κ. Τσαλιαγκός. Από τα επτά οχήματα που καταφθάνουν, τελικά μόνο τρία έχουν κατασβεστική ικανότητα. «Αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις» τονίζουν πάντως οι κάτοικοι που ξέρουν την περιοχή ζητώντας πολλά εναέρια μέσα.

Στο Νταού Πεντέλης έφθασαν κυρίως εθελοντικά οχήματα, που δεν είχαν δυνατότητες πυρόσβεσης. Αποτέλεσμα ήταν η φωτιά να ξεφύγει προς τον Νέο Βουτζά, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων είχαν την εικόνα πως πήγαινε για Καλλιτεχνούπολη! Το χάος είναι απόλυτο.

Οι χειριστές του 199 αδυνατούν να δώσουν οδηγίες ενώ υπάρχει κενό και στην επικοινωνία τους με την ΕΛ.ΑΣ. Κάπως έτσι έμεινε αφύλαχτη η πρόσβαση στο Μάτι την οποία αξιοποίησαν όσοι πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να περάσουν για τη Νέα Μάκρη. Τελικά εγκλωβίστηκαν και εγκλώβισαν όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν.

“Έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν”

Αργά το βράδυ της Δευτέρας πλέον εθελοντές και πυροσβέστες ενημερώνουν για νεκρούς στην περιοχή.

Ο ένας μετά τον άλλον ακούγονται να λένε: Τέσσερις νεκροί στην Πανός, έξι απανθρακωμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι κ.ο.κ. Και στο τέλος μια σβησμένη φωνή: Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν…

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός μετέβη εσπευσμένα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών ενημερώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς (Τόσκα, Πολάκη κλπ) και τους αρχηγούς αστυνομίας και πυροσβεστικής, ωστόσο κανείς δεν ανέφερε τίποτα για νεκρούς παρά το γεγονός ότι όλα τα τηλεοπτικά δελτία, τα ραδιόφωνα και τα ενημερωτικά sites είχαν μεταδώσει τις σχετικές πληροφορίες.

Η στάση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που δεν πήρε σοβαρά τους κατοίκους

Στο ρεπορτάζ της εκπομπής του ΣΚΑΙ αποδεικνύεται ακόμη ότι η στάση που κράτησε το γραφείο του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας την ώρα της κρίσης.

«Έχουμε 25 χρόνια στο Σώμα δεν θα το μάθουμε τώρα…» λέει ένας των στελεχών της ΓΓΠΠ θεωρώντας ότι τα τηλεφωνήματα των κατοίκων είναι υπερβολικά.

Όταν στις 17.30 η Πυροσβεστική διατάσσει γενική επιφυλακή η φωτιά έχει προχωρήσει.

«Χάνεται η μπάλα» λέει μάλιστα ένας εκ των πυροσβεστών που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά.

Οι πυροσβέστες δίνουν απεγνωσμένα μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά τη Λεωφόρο Μαραθώνος «Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης.

Η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα. Στις 6.32 περνάει τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τη «γραμμή άμυνας» της πυροσβεστικής. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» παραδέχεται ένας εκ των υπευθύνων. «Χαμός γίνεται… Δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό» παραδέχεται συνομιλητής του.

Η κατάσταση γίνεται κρίσιμη η πυροσβεστική έχει έλλειμμα συντονισμού και πρόβλημα επικοινωνίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών.

«Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος.

 

 

Loading