Μετά από 70 χρόνια καταργούν το νόμο περί καταχραστών

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στον Ποινικό Κώδικα αλλά και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μετά από 70 χρόνια εφαρμογής τους.

propoli

Εκτός πάντως από τις αλλαγές που θα γίνουν στην Ποινική νομοθεσία πρέπει να σημειωθεί ότι αλλάζει και ο τρόπος εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων.

Τις καινοτομίες παρουσίασαν ο Μιχάλης Καλογήρου, όσο και οι πρόεδροι των δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που είχαν συγκροτηθεί, οι οποίοι είναι ο ποινικολόγος Χριστόφορος Αργυρόπουλος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεοχάρης Δαλακούρας.

Πολύ σημαντική είναι η διευκρίνιση ότι η διαβούλευση των δύο νέων Κωδικών ολοκληρώνεται σε 21 ημέρες, εξ ου και οι προσκλήσεις που απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε Δικηγορικούς Συλλόγους, τις Ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, σε όλα τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους εντός αυτού του διαστήματος.

Κατάργηση του νόμου περί καταχραστών

Μία πολύ σημαντική καινοτομία και αλλαγή είναι αναμφίβολα η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών.

Σύμφωνα τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προβλέπονται για όλα τα κακουργήματα διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης.

Που πρακτικά σημαίνουν, ότι ο διωκόμενος για αδικήματα ως καταχρηστής του Δημοσίου μπορεί μέχρι και το ακροατήριο να πληρώσει, να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε και να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης ή ακόμη και να αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ειδική παραγραφή 20 χρόνων για τα αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου.

 

 

 

Loading