Οι εικόνες από την πυρκαγιά της Αττικής που κυκλοφόρησαν και διαψεύστηκαν (pics)

Σε κάθε γεγονός που αφορά μεγάλη μάζα ανθρώπων, είτε είναι πυρκαγιά, είτε πλημμύρα, είτε επεισόδια είτε συγκέντρωση, διαδίδονται πληροφορίες και εικόνες, που πολλές φορές, δεν είναι αληθινές, κάνοντας ωστόσο το γύρο του διαδικτύου. Ο ανάλογος όρος τους, τα λεγόμενα «fake news».

propoli

Στην τραγωδία που εκτυλίσσεται εδώ και τρεις μέρες στην Αττική και τη λίστα με τους «μαύρους» αριθμούς των νεκρών από τις πυρκαγιές, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι ψεύτικες εικόνες, που δεν έχουν καμία σχέση με την επίγεια κόλαση που βιώνουν οι πληγέντες.

Πρώτο παράδειγμα, η φωτογραφία του Ron Olshwanger. Στη φωτογραφία φαίνεται ο πυροσβέστης Adam Long να προσπαθεί με τεχνητή αναπνοή να σώσει την 2χρονη Patricia Pettus, σε μια φωτιά σε διαμέρισμα του Σαιντ Λούις στις 30 Δεκεμβρίου 1988.

Παρά τις προσπάθειες του Long, το παιδί πέθανε αργότερα στο Νοσοκομείο Παίδων του Σαιντ Λούις. Η φωτογραφία, η οποία δημοσιεύθηκε στην Post-Dispatch μια ημέρα μετά τη φωτιά, κέρδισε το βραβείο Pulitzer στην κατηγορία spot news photography το 1989.

Δεύτερη εικόνα

Η δεύτερη εικόνα που κοινοποιείται στο Facebook, αποτελεί στιγμιότυπο ενός βίντεο από την μεγάλη πυρκαγιά στο Λος Άντζελες τον Δεκέμβριο 2017.

Τρίτη εικόνα

Η φωτογραφία με τον παππού που κρατάει στην αγκαλιά του ένα γατάκι είναι από την Τουρκία και συγκεκριμένα από το χωριό Bolu Mudurnu. Το σπίτι του παππού της φωτογραφίας κάηκε τον Ιανουάριο 2018.

Τέταρτη εικόνα

Η φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω και κάνει το γύρο του διαδικτύου -έχοντας μάλιστα δεχτεί και επεξεργασία, με ελληνικές σημαίες πάνω-, δείχνει μία πύρινη κόλαση, παρόμοια με εκείνη που σπέρνει τον θάνατο τις τελευταίες μέρες στην Αττική.

Ωστόσο, πρόκειται για περσινή φωτογραφία, από την μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στον Κάλαμο το καλοκαίρι του 2017.

 

Loading