Παραμένουν οι εικόνες στις δικαστικές αίθουσες

Παραμένουν στις δικαστικές αίθουσες τα θρησκευτικά σύμβολα (εικόνες). Με 24 ψήφους έναντι τριών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σχετικό αίτημα της Ένωσης Άθεων (τέθηκε επικουρικά στο πλαίσιο της κύριας συζήτησης και εκδόθηκε παρεπίμπτουσα απόφαση).

propoli

Παράλληλα στην Ολομέλεια συζητήθηκαν αιτήσεις ακύρωσης της Ένωσης Αθέων και γονέων μαθητών για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Οι θέσεις που αναπτύχθηκαν

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας για τον καθορισμό και τον τύπο των τίτλων σπουδών Γυμνασίου – Λυκείου κατά το σκέλος που προβλέπει την αναγραφή του θρησκεύματος των μαθητών σε απολυτήρια και αποδεικτικά σπουδών.

Η εισηγήτρια, σύμβουλος Επικρατείας, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, έθεσε θέμα εάν η τήρηση αρχείου τίτλων και πιστοποιητικών σπουδών στα Γυμνάσια και Λυκεία στα οποία καταχωρείται το θρήσκευμα των μαθητών, έρχεται σε αντίθεση με το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς το σκέλος που αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων κατήγγειλε η Ένωση Άθεων

Σχετικά, ο δικηγόρος της Ένωσης Άθεων υποστήριξε ότι πράγματι με την αναγραφή του θρησκεύματος στα επίμαχα έγγραφα παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός προσωπικών δεδομένων (GDPR) και η προστατευόμενη θρησκευτική ελευθερία. Επικαλέστηκε δε την απόφαση του ΣτΕ για την διαγραφή του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες

Ακόμη, ανέφερε ότι το απολυτήριο του Λυκείου θα συνοδεύει τους μαθητές σε όλη τους τη ζωή και σε όλη τους την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Μάλιστα η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλο, επ’ αυτού του ζητήματος  εξέφρασε τη θέση ότι και μετά από αρκετά χρόνια από την αποφοίτηση κι ακόμα κι αν έχουν αποκτηθεί κι άλλοι τίτλοι σπουδών, σου ζητούν η προσκόμιση και του απολυτηρίου του Λυκείου, το οποίο αναγράφει το θρήσκευμα.

Η επιχειρηματολογία της δικηγόρου του Δημοσίου

Από την πλευρά της, η πληρεξούσια δικηγόρος του Δημοσίου (ΝΣΚ) αμφισβήτησε την θεμελίωση του έννομου συμφέροντος της Ένωση Άθεων να προσφεύγει σχετικά επικαλούμενη και το γεγονός ότι οι γονείς που έχουν προσφύγει δεν είναι μέλη της εν λόγω Ένωσης.

Επί της ουσίας, μεταξύ των άλλων, η εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος δεν προσβάλει κανένα δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά αντίθετα το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρεται στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.

Επισήμανε ακόμα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και αναγκαία, όπως στο ζήτημα της δικαιολόγησης των απουσιών, καθώς στον αλλόθρησκο μαθητή πρέπει να αναγράφεται ότι απουσίασε λόγω επισήμων θρησκευτικών εορτών άλλου θρησκευτικού δόγματος.

Loading