Φωτογραφία Αρχείου

Προληπτική απαγόρευση κολύμβησης στη λίμνη Βεγορίτιδα

Να αποφεύγουν να κολυμπούν στη λίμνη Βεγορίτιδα συστήνει στους λουόμενους η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

propoli

Ο λόγος είναι το φαινόμενο δυσχρωματισμού των νερών της λίμνης ως συνέπεια της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας φυτοπλαγκτόν.

Σύμφωνα με τον Γ. Βλατή, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, “η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο”.

Οι μετρήσεις δεν έχουν ανησυχητικά αποτελέσματα

Σχετικά με τις μετρήσεις της υπηρεσίας, από τον Απρίλιο 2018 στη Βεγορίτιδα και τη λίμνη Πρεσπών, που διαθέτουν θεσμοθετημένες πλαζ για κολύμβηση επισημαίνει ότι:

“Δεν έχουν δείξει κάτι το ανησυχητικό που να αφορά τους δείκτες για την υγιεινή και ασφάλεια των λουομένων”.

Τα αίτια του φαινομένου διερευνώνται με μετρήσεις από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΕΚΒΥ και το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι εξαιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων υπήρξε έκπλυση των εδαφών με αποτέλεσμα υπολείμματα από λιπάσματα να διοχετεύθηκαν στην λίμνη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο 2017 μέλη του Συλλόγου για την Προστασία της Βεγορίτιδας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης.

Κατήγγειλαν τη ρύπανση που προκαλείται στη λίμνη από την ανεξέλεγκτη διοχέτευση των λυμάτων πέντε κοινοτήτων της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Loading