INTIME / Δημήτρης Τοσίδης

Σιθωνία: Στα σπίτια η φωτιά – Εκκένωση της Αχλάδας

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από τα ξημερώματα οι Πυροσβέστες στη Σιθωνία και συγκεκριμένα στη δασική περιοχή του Αρμενιστή. 

propoli

UPDATE 18:40:

Εκκενώνεται αυτή την ώρα η ακτή Αχλάδα, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Σάρτη, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και τη σύμφωνη γνώμη του υπαρχηγού επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνου Γιόβα.

Στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης, έχει φτάσει ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, που κατακαίει από το πρωί πευκώδεις εκτάσεις στη χερσόνησο Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι κοινότητες Σάρτης και Συκιάς ζητά ο δήμος Σιθωνίας, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα στην περιοχή.

Η πυρκαγιά πάνω από την περιοχή της Σάρτης εξακολουθεί ανεξέλεγκτη το καταστροφικό της έργο καθώς από χθες το βράδυ πνέοουν πολύ ισχυροί άνεμοι και το έργο της κατάσβεσης είναι πολύ δύσκολο. Οι εστίες της πυρκαγιές είναι πολλές και απλώνονται σε μέτωπο περίπου 3 χλμ.

Αυτή την ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ενισχυθεί και στο σημείο βρίσκονται τέσσερα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, δύο ελικόπτερα, 148 πυροσβέστες με τουλάχιστον 59 οχήματα, καθώς και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα.

Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Πληροφορίες που υπήρχαν νωρίτερα για εκκένωση του οικισμού Κάμπος, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλης Τσολάκης, «έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία και ο δήμος της περιοχής, προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα».

Σε ορισμένες περιοχές έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και πιθανόν και η υδροδότηση, ενώ δεν λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία.

  Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού- Συκιάς έχει αποκλειστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, ενημερώνει τους οδηγούς αλλά και τους πολίτες που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Το συντονιστικό συγκαλεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Στην περιοχή βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μάλιστα συγκάλεσε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αποφύγαμε προς το παρόν την εκκένωση. Υπάρχει έντονος άνεμος που αναμένουμε όμως, να κοπάσει νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που ο αέρας γυρίσει, ώστε να εκκενωθεί ο οικισμός με σκάφη και πλοία» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το πρωί εκκενώθηκε οικισμός κοντά στην περιοχή λόγω των πυκνών καπνών από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Παπακώστα: Δώσαμε εντολή εκκένωσης οικισμών για να μην κινδυνεύσει κανείς

Επικοινωνία με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τους αρμόδιους των Ενόπλων Δυνάμεων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, για τη φωτιά στη Χαλκιδική.

Η κα Παπακώστα μίλησε στο Real fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, τονίζοντας ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν ζωές και κατοικίες.

Διαβάστε σχετικά: Πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Loading