Σάλος με δήθεν υπογραφές καλλιτεχνών υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών

Κατηγορηματική ήταν η διάψευση από τη γνωστή συνθέτρια και τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου, τον εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη και τη τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου της υποτιθέμενες δήλωσης τους υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

propoli

Τα ονόματα και των τριών καλλιτεχνών περιλαμβάνονταν σε μία λίστα με περισσότερες από 320 προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης, που φέρεται να υπογράφουν ένα κείμενο στήριξης της συμφωνίας.

Το κείμενο αυτό (με την λίστα των υπογραφών) δημοσιεύθηκε χθες το μεσημέρι και από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το συγκεκριμένο τηλεγράφημα ενημερώθηκε ξανά στη συνέχεια και από τη λίστα απουσίαζαν τα ονόματα των Βενετσάνου και Κατζουράκη, ωστόσο παραμένει αυτό της κ. Αλκαίου.

Βενετσάνου: Αναρωτιέμαι κατά πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές και των υπολοίπων

Ειδικότερα, η κ. Βενετσάνου, που θέτει εν αμφιβόλω την γνησιότητα και των υπόλοιπων υπογραφών, έγραψε στο προφίλ της στο facebook το εξής:

“Έμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών. Αναρωτιέμαι και πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές και των υπολοίπων ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης κάτω από αυτό το κείμενο! Αρνούμαι στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά μου με τέτοιο θράσος κάτω από ένα κείμενο το οποίο ούτε διάβασα, ούτε το υπέγραψα ποτέ. Ποιοί είναι αυτοί που το εμπνεύστηκαν και ποιά σκοπιμότητα υπηρετούν στην πραγματικότητα; Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους είδαν το όνομά τους χωρίς να έχουν υπογράψει να το δημοσιοποιήσουν. Είναι σοβαρό. Και παρακαλώ να εκλάβουν την δημοσίευση του ονόματός μου ως συκοφαντία και βαθειά προσβολή της ακεραιότητάς μου. Όποιοι κι’ αν εμπνεύστηκαν αυτή τη φάρσα είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία, η φιλία και η συνεργασία των λαών όχι μόνο δεν ωφελούνται από τέτοιες κινήσεις τσουβαλιάσματος των πνευματικών ανθρώπων , αλλά πληγώνονται θανάσιμα από αυτές”.

Κατζουράκης:  Έλαβα με μέιλ το κείμενο και δεν το υπέγραψα

Σε διάψευση προέβη και ο εικαστικός Κυριάκος Κατζουράκης γράφοντας το εξής:

“Ο Συριζα κυκλοφόρησε ένα κείμενο υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με υπογραφές (υποθέτω διανοουμενοκαλλιτεχνών), μόλις πληροφορήθηκα ότι έχει και τη δική μου υπογραφή. Έλαβα με μέιλ το κείμενο και δεν το υπέγραψα. Το κείμενο όμως κυκλοφόρησε σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, η ζημιά δηλαδή έγινε. Έστω εκ των υστέρων παρακαλώ να γίνει διόρθωση. Το γιατί δεν υπέγραψα μπορεί κάποια στιγμή αν μου ζητηθεί να απαντήσω δημόσια, εδώ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος. Κυριάκος Κατζουράκης”.

Λένα Αλκαίου: Ουδέποτε έβαλα την υπογραφή μου

Η μουσικός Λένα Αλκαίου από την πλευρά της γράφει το εξής: Δηλώνω ότι ουδέποτε έβαλα την υπογραφή μου στο σχετικό έγγραφο. Δεν θέλω να εμπλακώ καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα. Την στάση μου απέναντι στα πράγματα την ορίζω μέσα από το τραγούδι και τον πολιτισμό.

Loading