Στην αντεπίθεση η Ρένα Δούρου: Στην κρίση των πολιτών οι συκοφάντες

Για «προσπάθεια διαρκείας που έχει αποτελέσματα» κάνει λόγο η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στη συνέντευξή της στο Νews247.gr περιγράφοντας το έργο της Περιφερειακής Αρχής τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

propoli

«Και αφήνουμε στην κρίση των πολιτών τους συκοφάντες και όσους, για τους δικούς τους λόγους, πολιτικούς ή προσωπικούς, επιχειρούν συστηματικά να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα» υπογραμμίζει η ίδια.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που διαπιστώνουν καθημερινά οι πολίτες:

  • Μόλις ξεκινά η σχολική χρονιά 20 χιλιάδες μαθητές πηγαίνουν πλέον εγκαίρως στα σχολεία τους. Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους, τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
  • Στηρίζουμε με είδη πρώτης ανάγκης μέσω των λαϊκών αγορών συμπολίτες μας που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Επιδοτούμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για 35.000 νοικοκυριά. Στηρίζουμε με 40.000.000 ευρώ όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Κτίζουμε δίκτυο αλληλεγγύης. Πρόσφατα, με επίκεντρο το Κέντρο Logistics, μια αναγνωρισμένη καλή πρακτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να προχωρήσουμε σε κοινές πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες για τη νέα επιχειρηματικότητα

  • Οι πολίτες μας κρίνουν από τα έργα, όχι τα λόγια. Η Περιφέρεια Αττικής, για πρώτη φορά, μπήκε μπροστά και συνόδευσε νέα παιδιά, startuppers, σε διεθνή φόρα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Από το Ελσίνκι έως το Τελ Αβίβ, τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα, διευκολύναμε τη συμμετοχή τους, την επικοινωνία τους με ξένους επιχειρηματικούς κύκλους.
  • Παράλληλα, υλοποιούμε έργα υποδομής που αλλάζουν την Αττική. Όπως είναι η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου. Ένα έργο που, παρότι δεν έχει την ετικέτα «αντιπλημμυρικό», πρόκειται να ανακουφίσει από τον εφιάλτη των πλημμυρών τους κατοίκους του Ταύρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας. Υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων που καθιστούν την Αττική μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Για το σκάνδαλο της χωματερής της Φυλής

  • Αλλάζουμε το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην κατεύθυνση της μείωσης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης. Για να μπει επιτέλους ένα τέλος στο σκάνδαλο της χωματερής της Φυλής.
  • Καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Σε συνεργασία με τους Δήμους, αξιοποιούμε νέα εργαλεία ανάπτυξης, όπως είναι οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Έτσι, για πρώτη φορά, η Αθήνα έχει στη διάθεσή της 85.000.000 ευρώ, ο Πειραιάς 80.000.000 ευρώ, οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας 57.000.000 ευρώ, οι Δήμοι του Νότιου Τομέα 32.000.000 ευρώ, για να λύσουν χρόνια προβλήματα, να βελτιώσουν τις υποδομές τους, να αλλάξουν τη φυσιογνωμία των πόλεών τους. Στηρίζουμε τις υποβαθμισμένες περιοχές, καταπολεμάμε τη φτώχεια, προωθούμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Παίρνουμε και άλλες πρωτοβουλίες όπως, για παράδειγμα, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη – μια μοναδική πρωτοβουλία στη χώρα μας και την Ευρώπη.
  • Υλοποιούνται σήμερα κρίσιμα έργα, υποδομής, κοινωνικά, που τα βρήκαμε θαμμένα στα συρτάρια. Θέσαμε την Περιφέρεια σε νέα τροχιά. Και αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, δίνοντας δουλειά σε κόσμο, τονώνοντας τις τοπικές αγορές, αλλάζοντας τα δεδομένα. Και μιλώ συγκεκριμένα, δεν αναφέρω αριθμούς για εντυπωσιασμό. Επί προηγούμενης Διοίκησης, από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας χρηματοδοτούνταν έργα ύψους περίπου 20 με 25 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Σήμερα, έχουμε καταφέρει να χρηματοδοτούμε έργα 80 με 90 εκατομμυρίων τον χρόνο και έχουμε διασφαλίσει αυτή την προοπτική για τα επόμενα 4 χρόνια. Αυτό δεν είναι «υπερδέσμευση». Είναι έργο για τις υποδομές της Αττικής. Αυτές που έμειναν πίσω επί δεκαετίες. Και είναι υποδομές τις οποίες έχουν ανάγκη οι πολίτες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό που καταφέραμε και τετραπλασιάσαμε τα έργα, δουλεύοντας σε συνεργασία με τους Δήμους, χωρίς κομματικές προτιμήσεις και παρά τα μεγάλα προβλήματα γραφειοκρατίας

Σχετικά με την κλήτευση από την Εισαγγελία για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Για την κλήτευση από την Εισαγγελία για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, η ίδια σημειώνει: «Θα επαναλάβω καταρχήν αυτό που έχω διαμηνύσει σε όλους τους τόνους: ότι είμαι έτοιμη να συμβάλλω, ανά πάσα στιγμή, από όποια θέση κι αν κληθώ, στο έργο της Δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων απαιτεί ο καθένας από τη θεσμική του θέση, χωρίς κανενός είδους πολιτικές ή άλλες ιδιοτέλειες, να συμβάλλει ώστε να μπει τέλος σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας και ανευθυνότητας. Και είμαι συνεπής σε ό,τι λέω. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε απευθύνθηκα το μοιραίο βράδυ των πλημμυρών του Νοεμβρίου του 2017 στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας – κάτι για το οποίο μάλιστα λοιδορήθηκα».

Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στην Περιφέρεια Αττικής, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καθώς και τον «αγώνα δρόμου» για να εκκινήσουν τα έργα στη Μάνδρα:

  • Ως αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λογοδοτούμε καθημερινά ενώπιον των πολιτών, και μάλιστα λειτουργώντας σε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο, παρά τη σοβαρότητα των αρμοδιοτήτων, δεν παρέχει καμία απολύτως ασυλία. Παρόλα αυτά εμείς κάνουμε αυτό για το οποίο μας επέλεξαν οι συμπολίτες μας. Υλοποιούμε έργα που προστατεύουν ζωές και περιουσίες. Έργα όπως τα αντιπλημμυρικά, που εκκρεμούσαν χρόνια.
  • Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Η χώρα μας όφειλε από το 2013 να έχει συντάξει Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών στην Αττική – κάτι που υλοποιήσαμε τώρα εμείς. Παράλληλα εκπονούμε το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ). Γιατί πρέπει στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις μας να λαμβάνουμε πλέον υπόψη έναν σημαντικό παράγοντα: εκείνο των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρένας Δούρου εδώ

Loading