Στο Εφετείο σήμερα η υπόθεση της ENERGA–HELLAS POWER

Δικάζεται σήμερα, στο Εφετείο μετά από διακοπή, η αποκαλούμενη ως υπόθεση της ENERGA–HELLAS POWER. 

propoli

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά σε υπεξαίρεση τμήματος του χαρατσιού της ΔΕΗ που εισέπραξαν οι συγκεκριμένοι πάροχοι ενέργειας και, σύμφωνα με την κατηγορία, δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα μεγάλη ζημιά του δημοσίου.

Σημαντική παράμετρος της ποινικής διαδικασίας είναι το γεγονός ότι , ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση υπέρ του νόμου με αποτέλεσμα οι 7 (από τους 11) που καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε μεγαλύτερες ποινές  από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν τώρα στο Εφετείο το ενδεχόμενο βαρύτερης καταδίκης.

Κάποιοι μάλιστα απειλούνται ακόμα και με ισόβια κάθειρξη αφού η κατηγορία τους συνδυάζεται με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Οι καταδίκες

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2017 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας είχε ανακοινώσει την ετυμηγορία για τους 19 κατηγορουμένους της υπόθεσης: 11 ένοχοι για –κατά περίπτωση- υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπορία καυσίμων, 8 αθώοι. Οι 3 από τους 11 οδηγήθηκαν στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Ο άλλοτε επικεφαλής της Energa Άρης Φλώρος καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή –κάθειρξη 21 ετών αν και “έσπασε” τα ισόβια λόγω ελαφρυντικών- και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Την απόδρασή της (είχε σπάσει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης) “πλήρωσε” η πρώην γραμματέως του Φλώρου, Μαρία Σκλαβάκη, η οποία αν και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών, δεν “κέρδισε” αναστολή στην έφεση.

Την ίδια τακτική ακολούθησαν και για τον σύζυγό της Πέτρο Νικολοθανάση, ο οποίος παρέμενε φυγόδικος και συνελήφθη λίγους μήνες πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η απόφαση για την υπεξαίρεση των δεκάδων εκατομμυρίων που –κατά την πρωτόδικη καταδίκη- υπέστη το Δημόσιο από τις εταιρείες Energa και Hellas Power, επιφύλαξε διαφορετική ποινική μεταχείριση στον δεύτερο –κατά το παραπεμπτικό βούλευμα- πρωταγωνιστή της υπόθεσης.

Τον επικεφαλής της Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων, με την αρχική κατηγορία της υπεξαίρεσης να μετατρέπεται σε απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση. Εκείνος έμεινε εκτός φυλακής, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση του.

Το ποσόν της υπεξαίρεσης

Ακόμα οι δικαστές αποφάσισαν τότε την επιστροφή 120.910.680 εκ ευρώ, τα οποία, κατά τη δικαστική απόφαση, “ανήκουν” στα δημόσια ταμεία.  Παρόλα αυτά και ενώ τα χρήματα είναι δεσμευμένα, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμα πάρει μεγάλο μέρος των χρημάτων.

Loading