INTIME

Στο μικροσκόπιο ΜΚΟ και αλλοδαποί για «χρυσές βίζες»

Για πρώτη φορά στην χώρα μας προγραμματίζεται να αποκτηθεί ενιαίο μητρώο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ενώ παράλληλα συλλέγονται στοιχεία για όλες τις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς στην Ελλάδα.

propoli

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει ξεκινήσει ήδη δύο σημαντικές «χαρτογραφήσεις», στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου.χρήματος).

Σ΄αυτό το πλαίσιο χαρτογραφούνται όλες ανεξαιρέτως οι ΜΚΟ, οι οποίες δεν έχουν ένα κεντρικό μητρώο, αλλά κάθε υπουργείο έχει τις δικές του ΜΚΟ ανάλογα με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους.

Με τον τρόπο αυτό η Αρχή επιχειρεί την απόκτηση δυνατότητας άσκησης ενιαίου και ολοκληρωμένου ελέγχου σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που μπορεί να ασκούν οι ΜΚΟ και κατά συνέπεια των πηγών χρηματοδότησης που μπορεί να έχουν.

Επιπλέον, η Αρχή χαρτογραφεί τις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς – φυσικά , νομικά πρόσωπα ή άλλες νομικές οντότητες που μπορούν να αποκτήσουν εμπράγματες αξίες σε ακίνητα-.

Ποιος είναι ο στόχος

Στόχος είναι και μέσω αυτής της κίνησης να ελεγχθούν κυρίως οι μεγάλες αγορές , που αφορούν σε χορήγηση «χρυσής βίζα» και να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως  προκύπτουν ενδείξεις  τέλεσης  για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Δείτε επίσης: Κίτρινος συναγερμός στους ποταμούς Έβρο και Άρδα

Loading