INTIME

Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι

Κοινοβουλευτική διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βάσει των σχετικών δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο. 

propoli

Με τη Βουλή να έχει λάβει τόσο τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν κατά πολιτικών προσώπων έπειτα από μηνύσεις συγγενών των θυμάτων, αλλά και το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διαχείριση των Πυρκαγιών στη χώρα, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το ζήτημα θα συζητηθεί ενδεχομένως στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, κανένα κόμμα δεν έχει λάβει πρωτοβουλία για την κατάθεση αιτήματος συγκρότησης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για το Μάτι, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν αποσαφήνισε τον χαρακτήρα που θα λάβει η συζήτηση.

Πάντως, οι όποιες αποφάσεις για τη διερεύνηση της τραγωδίας αναμένεται να ληφθούν έπειτα από τοποθέτηση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή από την παρούσα Βουλή για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην τραγωδία, τότε βάσει του Κανονισμού της Βουλής δεν μπορεί να ζητηθεί στο μέλλον νέα προανακριτική από επόμενη Βουλή.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο κ. Βούτσης έχει προαναγγείλει εδώ και ημέρες ότι το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις πυρκαγιές θα μελετηθεί από τους προέδρους και τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών και κατόπιν τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής θα κληθούν εκεί σε ακροάσεις στο πλαίσιο της ακρόασης των αρμόδιων φορέων που θα αποσκοπεί στη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία.

Νέες έρευνες για τις υποθέσεις Παπαντωνίου και ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η Βουλή είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και την υπόθεση του καταγγελθέντος χρηματισμού του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο ενδεχόμενο και για τις δύο υποθέσεις είναι να συγκροτηθούν προανακριτικές επιτροπές, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες θα διαβιβάσουν τις σχετικές δικογραφίες στην Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα.

 

Loading