INTIME

Στο ΣτΕ ο δήμος Αλίμου για τη μαρίνα – Τι υποστηρίζει

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δήμος Αλίμου ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας της μαρίνας Αλίμου.

propoli

Η έγκριση έγινε μετά το Προεδρικό Διάταγμα του περασμένου καλοκαιριού με το οποίο επαναχωροθετήθηκε ο τουριστικός λιμένας που είναι ένας από τους μεγαλύτερους λιμένες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Τον περασμένο Ιούνιο το ΣτΕ είχε ανάψει με γνωμοδότησή του το πράσινο φως για την αναβάθμιση  και επανοχωροθέτηση της μαρίνας του Αλίμου που είναι στις βορειοανατολικές ακτές του Σαρωνικού κόλπου.

Ο δήμος Αλίμου υποστηρίζει τώρα ότι η από 13.9.2018 απόφαση του υπουργού Τουρισμού με την οποία εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας της μαρίνας Αλίμου παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος) και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Τονίζει ότι η κατασκευή λιμένων οποιαδήποτε κατηγορίας σε οποιαδήποτε ακτή της χώρας δεν μπορεί να αποφασίζεται ευκαιριακά και αποσπασματικά, αλλά πρέπει να προηγηθεί ευρύτερος εθνικός ή περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός λιμένων της χώρας.

Ακόμα υποστηρίζει ότι:

«Η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, καθώς δεν έχουν εκτιμηθεί οι αναμενόμενες συνέπειες στο περιβάλλον από τα σχεδιαζόμενα έργα.

Η απόφαση του υπουργού Τουρισμού στο πλαίσιο διαβούλευσης δεν έλαβε υπόψη την γνωμοδότηση του Δήμου και τις απόψεις των δημοτών για τις σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του εν λόγω Δήμου.

Δείτε επίσης: Οριστική δέσμευση των λογαριασμών του Παπαευαγγέλου

Loading