Τα γούρια του «κουμαρτζή» για καλή πρωτοχρονιά

Του Αντώνη Τσολναρά
Ένα από τα συνηθισμένα αλλά και αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων, κατά τις γιορτινές πρωτοχρονιάτικες ημέρες, είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Για αυτό υπάρχουν τα γούρια του “κουμαρτζή” για καλή χρονιά.

propoli

Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να ξορκίσουν την κακοτυχία, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα χρονιά να είναι περισσότερο τυχερή συγκριτικά με εκείνη που φεύγει. Χαρτιά, ρουλέτες, ζάρια και άλλα τυχερά παιχνίδια βρίσκονται στο επίκεντρο. Άλλοι πάλι επιλέγουν να παίξουν χαρτιά –κυρίως μπλακ τζακ και είκοσι μία- το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, περιμένοντας να ακουστεί η ευχή «καλή χρονιά». Οι περισσότεροι, όμως, έχουν τις δικές τους προλήψεις πάνω στην… τσόχα για να κερδίσουν την εύνοια της θεάς τύχης.

Ευχή να έρθει το φύλλο

Αυτή την ευχή τη συναντάμε κυρίως σε παιχνίδια που έχουν να κάνουν με χαρτιά όπως το μπλακ τζακ. Σύμφωνα με τους προληπτικούς, εάν κάποιος πει δυνατά το φύλλο που θέλει να έρθει, τότε αυτό δεν θα έρθει!

Μέτρημα χρημάτων στο τραπέζι

Έμπειροι τζογαδόροι που σέβονται τους εαυτούς τους, αλλά και τους αντιπάλους τους στο παιχνίδι, προτιμούν να μετρούν τα κέρδη τους μετά το τέλος του παιχνιδιού. Από τους περισσότερους θεωρείται κακοτυχία κάποιος να μετρά τα χρήματα του πριν το τέλος του παιχνιδιού και ειδικά πάνω στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι όπου έπαιζαν!

Κόκκινα ρούχα

Το κόκκινο χρώμα στην Κίνα αντιπροσωπεύει, μεταξύ άλλων, τον πλούτο, την τύχη και τη χαρά. Είναι ένα από τα αγαπημένα χρώματα των απανταχού τζογαδόρων, κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά βολικό τις γιορτινές μέρες. Προκειμένου, λοιπόν, να έχουν καλή τύχη και πολλά κέρδη στη χαρτοπαιξία της Πρωτοχρονιάς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν την ευκαιρία να φορέσουν κόκκινα ρούχα συνδυάζοντας το γούρι τους με μία εορταστική εμφάνιση!

Τα νούμερα της χρονιάς

Όσοι παραδοσιακά επισκέπτονται τα καζίνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς, αποφεύγουν να ποντάρουν στον «μαύρο» αριθμό 13 της ρουλέτας, αφού θεωρείται το πιο γρουσούζικο νούμερο παγκοσμίως. Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να ποντάρουν σε νούμερα του έτους που έρχεται, οπότε το 19 φέτος θα έχει την τιμητική του!

Φύσημα ζαριών

Ένα πολύ διαδεδομένο παιχνίδι της Πρωτοχρονιάς είναι το λεγόμενο «μπαρμπούτι», δηλαδή το παιχνίδι με τα ζάρια. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται κάποιος να είναι έμπειρος παίκτης. Όλοι έχουμε δει κάποιον να φυσάει τα ζάρια πριν τα ρίξει στο τραπέζι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση προέκυψε από την παλιά συνήθεια των παικτών να τα καθαρίζουν από την σκόνη πριν τα πετάξουν. Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι οι τζογαδόροι των πρώτων χρόνων άλειφαν μια από τις επιφάνειες των ζαριών με μια ειδική κολλητική ουσία που μπορούσε να ενεργοποιηθεί με το φύσημα!

Τυχερά λαγοπόδαρα

Το τυχερό λαγοπόδαρο είναι ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα καλοτυχίας. Μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένα στην Αμερική που υπολογίζεται ότι πωλούνται κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια από αυτά, ενώ λίγοι είναι οι παίκτες που δεν έχουν στην κατοχή τους κανένα απ’ αυτά. Οι περισσότερες πωλήσεις σημειώνονται τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δοκιμάζουν την τύχη τους στα τυχερά παιχνίδια, κρατώντας ή έχοντας στην τσάντα τους ένα λαγοπόδαρο. Σύμφωνα μάλιστα με τις θεωρίες, οι λαγοί θεωρούνταν από πολλούς ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Loading