INTIME

Το ΣτΕ για τους Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η νομιμότητα της παύσης του Μουφτή της Ξάνθης και της Κομοτηνής από τον υπουργό Παιδείας.

propoli

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Μουφτής Ξάνθης, Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου και της Κομοτηνής Τζαμαλή Μέτσο, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τον περασμένο Αύγουστο παύτηκαν από τα καθήκοντά τους.

Οι σοφολογιότατοι, όπως αποκαλούνται οι Μουφτήδες, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Σύμβαση της Λοζάνης και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ).

Ο δικηγόρος τους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε καμιά άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, δεν προβλέπεται έξοδος λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας (67ο) αλλά και ότι οι Μουφτήδες δεν υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, έτσι ώστε να έχουν όριο αποχώρησης.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξε ότι ο Μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη του γενικού διευθυντή του Δημοσίου τομέα, έχει υποχρεώσεις δημοσίου υπαλλήλου και αντιμετωπίζεται ως δημόσιος υπάλληλος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Loading