INTIME

Υπόθεση αγορανομικής παράβασης έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο

Το Ε’ Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε καταδικαστική απόφαση για τους υπεύθυνους εταιρείας παρασκευής… πιττών, όπου μέσα σε μια συσκευασία βρέθηκε ένα… μεταλλικό καρφί.  

propoli

Το αντικείμενο είχε δυστυχώς καρφωθεί στα ούλα ενός κοριτσιού του οποίου ο πατέρας είχε αγοράσει από γνωστό σουπερ μαρκετ 12 πιττάκια σε σφραγισμένη συσκευασία καθαρού βάρους των 500 gr.

Διαπιστώθηκε ένα μεταλλικό καρφί στα ούλα του παιδιού

Το παιδί είχε οδηγηθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου οι ιατροί διαπίστωσαν ότι «ένα μεταλλικό καρφί, μήκους 6 μ.μ. με κεφαλή διαμέτρου 2 μ.μ. εισχώρησε κατά την κατανάλωση τροφίμου (πιττάκι) στα ούλα, ανάμεσα στους προγομφίους της άνω γνάθου» δεξιά της στοματικής κοιλότητας της κοπέλας. Οι γονείς του παιδιού προσέφυγαν ,όπως ήταν εύλογο, στη Δικαιοσύνη, και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας καταδίκασε τους δύο αγορανομικά υπεύθυνους της εταιρείας παρασκευής των εν λόγω πιττών σε φυλάκιση 10 μηνών τον καθένα με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με τους δικαστές «από πρόθεση» παραβιάστηκε το άρθρο 19 του νόμου 4177/2013 που προβλέπει ότι «όποιος παράγει, διακινεί ή διαθέτει τρόφιμα μη ασφαλή ή επιβλαβή για την υγεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών».

Ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της  πρωτόδικης απόφασης.

Ο αίτηση του έγινε δεκτή και η υπόθεση στάλθηκε για νέα δικαστική κρίση.

Στο σκεπτικό τους  οι αρεοπαγίτες του Ε΄ Ποινικού Τμήματος επισημαίνουν ότι στην αναιρεθείσα απόφαση δεν αναφέρεται εάν οι δύο καταδικασθέντες, «ήθελαν να παρασκευάσουν το επιβλαβές στην υγεία του ανθρώπου τρόφιμο ή αν γνώριζαν ότι από τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης, ήταν ενδεχόμενο να παραχθεί το συγκεκριμένο τρόφιμο και το αποδέχθηκαν καθώς και αν γνώριζαν και ήθελαν ή αποδέχθηκαν τη διάθεση του εν λόγω επιβλαβούς τροφίμου στην κατανάλωση, για να μπορεί να κριθεί αν η παράβαση έγινε από δόλο ή αμέλεια».

Loading