Σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας – Έντονη μεταφορά σκόνης

Σε ύφεση είναι το Σάββατο η κακοκαιρία «Φοίβος» στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα κινείται βορειοανατολικά και εξασθενεί.

propoli

Νωρίτερα, πάντως, από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου έχουν σημειωθεί σημαντικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε πολλές περιοχές, με τα μεγαλύτερα ύψη τους να καταγράφονται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, όπως τα κατέγραψε ο κόμβος meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Τα μεγαλύτερα ύψη υετού (σε χιλιοστά) που καταγράφηκαν έως το πρωί του Σαββάτου 26/01

Εκτός από τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους, οι κάτοικοι της νότιας και ανατολικής χώρας βρέθηκαν αντιμέτωποι και με σημαντική μεταφορά σκόνης από την Αφρική, η οποία προκάλεσε και λασποβροχές.

Η μεταφορά της σκόνης

Στην εικόνα του meteo.gr παρουσιάζεται το επεισόδιο της μεταφοράς σκόνης όπως προβλέφθηκε από το αριθμητικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr WRF-CHEM. Mεγάλες ποσότητες σκόνης που ανυψώθηκαν από τις ακτές της Λιβύης και κινήθηκαν προς την Ελλάδα, μειώνοντας σημαντικά την ορατότητα στις νοτιότερες περιοχές.

Η πρόγνωση μεταφοράς σκόνης για το απόγευμα της Παρασκευής 25/01, αριστερά η συνολική συγκέντρωση μικροσωματιδίων καθ’ύψος και δεξιά το οπτικό πάχος αερολυμάτων.

Η διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 10μ εμφανίζεται με wind barbs.

Για το υπόλοιπο του Σαββάτου βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Αιγαίο. Στον χάρτη του meteo.gr φαίνεται η κατανομή του υετού που αναμένεται έως και το βράδυ του Σαββάτου. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ, στα υπόλοιπα πελάγη όμως δεν θα ξεπερνούν τα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια και βορειοδυτικά παρουσιάζει πτώση που θα διατηρηθεί έως και την Κυριακή.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής έως το βράδυ του Σαββάτου 26/01

Την Κυριακή βροχές αναμένονται κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Loading