«Φρένο» του ΣτΕ στις προσωποπαγείς θέσεις

Ως παράνομα, λόγω σημαντικών ελλείψεων και αντιφάσεων, επέστρεψε το ΣτΕ στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς Προεδρικά Διατάγματα για τους οργανισμούς των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας.

propoli

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία ένταξης εκατοντάδων χιλιάδων προσωποπαγών θέσεων προσωπικού σε οργανικές θέσεις. Οι προσωποπαγείς αυτές θέσεις προέρχονται από τη λεγόμενη κινητικότητα, δηλαδή από την κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών (π.χ. Ελληνική Αγροφυλακή) και τη μεταφορά του προσωπικού τους σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.

Τα εν λόγω, εφτά συνολικά, σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων με 50 έως 60 άρθρα το καθένα, που αφορούσαν τους οργανισμούς των αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής, Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μακεδονίας – Θράκης, Αιγαίου και Κρήτης, είχαν αποστείλει στο ΣτΕ για γνωμοδότηση ο υπουργός Εσωτερικών  Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Χουλιαράκης, και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Ξενογιαννακοπούλου.

Τα σχέδια διαταγμάτων συντάχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης» και προέβλεπαν την κατάργηση των ισχυόντων Προεδρικών Διαταγμάτων του 2010, που αφορούσαν τους παλαιούς οργανισμούς των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Επισημαίνεται ότι η κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση ασκεί τις αρμοδιότητες των περιφερειών της.

Οι επίμαχοι οργανισμοί της αποκεντρωμένης διοίκησης καθορίζουν τη διάρθρωση των υπηρεσιών τους σε οργανικές μονάδες, κατά κλάδους και κατά κατηγορίες, ενώ κατανέμουν το προσωπικό τους κατά κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες. Παράλληλα, συστήνουν και καταργούν θέσεις προσωπικού, μεταφέρουν θέσεις προσωπικού, ενώ καταργούν ή συγχωνεύουν τις υπηρεσίες τους, κ.λπ.

Μάλιστα, με τους οργανισμούς προβλέπεται η μετατροπή εκατοντάδων χιλιάδων προσωποπαγών θέσεων προσωπικού, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των αποκεντρωμένων διοικήσεων, σε ισάριθμες και αντίστοιχες οργανικές θέσεις των αντίστοιχων κλάδων.

Η προσωποπαγής θέση μπορεί να συσταθεί είτε με νόμο είτε με υπουργική απόφαση.

Loading