«Ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας»

«Οι διοικητικές μεταβολές με σημασία είναι αυτές που η ίδια η κοινωνία απαιτεί και συνήθως κατοχυρώνονται στη συνείδησή της. Μια τέτοια σοβαρή επιλογή υπήρξε ο νόμος Πεπονή, επίσης η μεταρρύθμιση για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης», παρατήρησε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά διευθετήσεις μικρής διοικητικής σημασίας και οι ρυθμίσεις δεν αγγίζουν εκείνο που πέτυχαν Βρετανοί και Γερμανοί, με τις ισχυρές και αποτελεσματικές δομές.

propoli

Ο κ. Καστανίδης, αναφερόμενος στην προεδρία της κυβέρνησης, παρατήρησε ότι το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης ενισχύεται ακόμη περισσότερο αφού η αυτοτελής αυτή υπηρεσία θα έχει συνολικά έξι γραμματείες και μια γενική διεύθυνση, το εθνικό τυπογραφείο, που περνάει ακόμη και αυτό στον πρωθυπουργό.

Θα έχει δε η προεδρία 100 μετακλητούς και 340 αποσπασμένους χωρίς εχέγγυα απροσωπόληπτης κρίσης, αφού η τοποθέτησή τους θα είναι αποκλειστικά θέμα της κρίσης του πρωθυπουργού. «Κάνετε ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Αυτή η προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης φτάνει στο σημείο να προκαλεί και την αντίδραση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής», σχολίασε ο Χάρης Καστανίδης και επισήμανε ότι εφεξής τη σύνταξη των νομοσχεδίων αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Γραμματεία η οποία θα κρίνει ποια θέματα, από εκείνα που θα εισηγηθεί ένας υπουργός, πρέπει να τύχουν ρύθμισης.

Αναφερόμενος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο της οποίας ενοποιούνται οι διάσπαρτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ο κ. Καστανίδης είπε ότι είναι ένα θετικό βήμα που υπονομεύεται όμως από τον τρόπο επιλογής του προέδρου και του διοικητή της Αρχής, κατά την πρώτη εφαρμογή.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading