INTIME

Γιορτάστηκε και στην Αθήνα η Ημέρα Ανεξαρτησίας του Καζακστάν

Τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν και της Ημέρας του Πρώτου Προέδρου της πραγματοποίησε την Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείων των Αθηνών η πρεσβεία της Δημοκρατίας του Καζακστάν.

Της Ελένης-Βασιλικής Μπαμπαλιούτα

propoli

Στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχαν υψηλοί καλεσμένοι, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής της χώρας όπως ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Κατρούγκαλος, ο πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας κ. Βύρων Πολύδωρας, βουλευτές διαφόρων κομμάτων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, γνωστές πολιτιστικές προσωπικότητες. Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν επίσης παρόντες αρχηγοί διπλωματικών αποστολών και διεθνών οργανισμών, δημοσιογράφοι και καλεσμένοι της καζακικής διασποράς.

Ανοίγοντας την επίσημη εκδήλωση, ο Πρέσβης του Καζακστάν Alexey Volkov έδωσε μια ομιλία καλωσορίσματος, ενημερώνοντας τους καλεσμένους για τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις της χώρας από την κτήση της ανεξαρτησίας της στις 16 Δεκεμβρίου 1991, καθώς και για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Τόνισε ότι το απερχόμενο έτος χαρακτηρίζεται από μια σημαντική ιστορική απόφαση που πήρε ο Πρώτος ο Πρόεδρος και Ηγέτης του έθνους ο Ν. Ναζαρμπάγιεφ για την πρόωρη παραίτηση του από την θέση του Αρχηγού του κράτους, μετά την οποία διεξήχθησαν γενικές εκλογές, στις οποίες νίκησε ο γνωστός διπλωμάτης και πολιτικός. Κ.-Ζ. Тоκάεβ.

Ο Πρέσβης Alexey Volkov σημείωσε ότι το Καζακστάν αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ζήτημα επίτευξης της σταθερής ανάπτυξης και ένταξης στο κύκλο των τριάντα από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου μέχρι τα μέσα του αιώνα, μέσω της μετάβασης σε καινοτομικό διαφοροποιημένο μοντέλο της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας “Εποικοδομητικός κοινωνικός διάλογος είναι το θεμέλιο της σταθερότητας και της ευημερίας του Καζακστάν”, όπου ο Πρόεδρος Κ.-Ζ. Тоκάεβ παρουσίασε μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στην ενίσχυση των θεμελίων της δημοκρατίας, της ενότητας της κοινωνίας του Καζακστάν και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις, ο Καζάκος διπλωμάτης τόνισε τον ιδιαίτερα φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ του Καζακστάν και της Ελλάδος, βασισμένο στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Σημείωσε επίσης το ρόλο της ελληνικής ομογένειας στο Καζακστάν και τους πρώην υπηκόους που κατοικούν στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη διαρκών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, έστρεψε τη προσοχή των επισκεπτών στις επενδυτικές ευκαιρίες στο Καζακστάν. Από την κτήση της ανεξαρτησίας του το Καζακστάν έχει προσελκύσει πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο Πρέσβης Alexey Volkov, σημείωσε ότι για το 2019 το Καζακστάν κατέχει την 28-η θέση από 190 χώρες στην κατάταξη της Παγκόσμιας τράπεζας “Ευκολία επιχειρηματικότητας”. “Σήμερα, προσφέρουμε στους διεθνείς επενδυτές, υπηρεσίες ενός διακρατικού κέντρου με την πιθανή πρόσβαση σε μια αγορά 500 εκατομμυρίων καταναλωτών σε γειτονικές περιοχές”, τόνισε ο Πρέσβης του Καζακστάν.

Ο “Χρυσός Άνθρωπος”

Στο τέλος της ομιλίας του ο Καζάκος διπλωμάτης ανέφερε στους επισκέπτες την παρουσίαση του περίφημου “Χρυσού Ανθρώπου” που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα στο πλαίσιο της έκθεσης “η Μεγάλη στέπα: ιστορία και πολιτισμός”. Τόνισε ότι αυτή η έκθεση έχει ήδη προκαλέσει πραγματικό σάλο στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, και είναι το αποκορύφωμα του έργου που διατέλεσε η Πρεσβεία του Καζακστάν στην Αθήνα για να συστήσει στον ελληνικό κοινό τον πολιτισμό και την πλούσια ιστορική κληρονομιά της χώρας της Μεγάλης στέπας.

Επίσης, στο τέλος της εκδήλωσης στους καλεσμένους έχουν προβληθεί δυο βίντεο ταινίες για τον τουρισμό και τον επενδυτικό κλίμα στο Καζακστάν.

Loading