Eurokinissi

Airbnb: Στενεύουν τα περιθώρια για όσους δεν δηλώνουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση

Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για όσους διαθέτουν ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη φορολογική διοίκηση και τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες του κλάδου να προχωρούν στη σύναψη νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας, προκειμένου να εντοπίζονται όσοι αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα που εισπράττουν.

Το νέο πρωτόκολλο θα προβλέπει την αναλυτική και ποιοτικότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των πλατφορμών και της ΑΑΔΕ τόσο για τα εισοδήματα που κερδίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για το μητρώο που δηλώνουν στις πλατφόρμες. Αυτό σημαίνει ότι οι πλατφόρμες θα αποβάλλουν αυτόματα όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε δεν δηλώνουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) είτε δηλώνουν «μαϊμού» μητρώο.

propoli

Σημειώνεται ότι ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι εγγεγραμμένα (και στις 3 πλατφόρμες) είναι 140.000 ακίνητα. Από αυτά, το 37% είχε δηλώσει ψεύτικο Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Συγκεκριμένα, για 51.800 περιπτώσεις δεν υπήρχε ΑΜΑ. Εξ αυτών συμμορφώθηκαν 34.188, πληρώνοντας και τους αναλογούντες φόρους που προέκυψαν και οι οποίοι ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ, ενώ 17.612 αποβλήθηκαν από τις πλατφόρμες.

Όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, από το 2024 τα ποσά που προκύπτουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 με βάση τα στοιχεία που θα αντλούνται από τις τρεις πλατφόρμες. Ωστόσο, διαχειριστές και ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τους κωδικούς, καθώς ενδεχομένως να έχουν διαθέσει τα ακίνητά τους με άλλους τρόπους. Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος τα ποσά που εισπράχθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ξεπέρασαν τα 550 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελεγκτών της εφορίας, με στόχο να εντοπιστούν αφενός όσοι αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα, αλλά και όσοι δηλώνουν χαμηλότερα από αυτά που εισπράττουν. Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα είναι σε βάθος και διαρκείς και θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός του ότι θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέσω «έξυπνων» εργαλείων, κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο Ακινήτων.

Με βάση τα ανωτέρω, θα πρέπει όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν στις αρχικές δηλώσεις να τα διορθώσουν πριν από την οριστικοποίηση των δηλώσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μιας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή.

Όσοι δεν διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν τις αρχικές δηλώσεις, κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις, ακόμη κι αν δεν είναι οι τελικοί δικαιούχοι όλων των εισπράξεων.

Δείτε επίσης: Αθήνα: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα τα ξημερώματα – Άνδρας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του

Loading